Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nenadno in neopaženo smrt nam daj, o Gospod«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 11. 2020 / 13:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2020 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nenadno in neopaženo smrt nam daj, o Gospod«

»Nenadno in neopaženo smrt nam daj, o Gospod«

Škof Peter Štumpf ob danevu spomina vseh vernih rajnih.

Murskosoboški škof Peter Štumpf: Iz takšnega odnosa do smrti se rojeva želja po evtanaziji. FOTO: Zajem zaslona

Današnja družba ima do smrti zelo problematičen odnos: na eni strani jo mediji prikazujejo kot spektakel, ki vznemirja naše živce, po drugi strani o njej sploh ne upamo govoriti, niti v družinah niti v bolnišnicah. Tako je ob današnjem dnevu spomina vseh vernih rajnih v pridigi pri sveti maši, ki jo je predvajala TV Exodus, razmišljal murskosoboški škof Peter Štumpf.

Kot je dejal, se danes molitev »nagle in nepredvidene smrti, reši nas o Gospod« vedno bolj spreminja v prošnjo »nenadno in neopaženo smrt nam daj, o Gospod«.

Razmišljanju o smrti ne pustimo časa

»Smrt naj nastopi bliskovito in naj ne pusti nobenega časa za razmišljanje ali za trpljenje. Iz takšnega odnosa do smrti se potem rojeva želja po evtanaziji. to pa pomeni tehnično smrt, ki pomeni razčlovečeno smrt. S takim odnosom do smrti pa ljudje odpravljajo same sebe kot ljudje. Nimamo samo pravico do življenja, ampak imamo pravico tudi do človeške in dostojne smrti. Če je stališče do smrti zgolj tehnično vprašanje, je tudi zgolj tehnično vprašanje naše življenje. to pa pomeni odpravljanje vsega, kar je človeškega,« je dejal Štumpf.

Krščanska vera je medtem obrnjena k življenju in zato k vsakemu človeku, in vsako življenje je odsev Boga in tudi življenje, ki se zdi ničvredno, je Božji dar, je nadaljeval.

Duše v vicah hrepenijo po naši duhovni solidarnosti

Ob današnjem dnevu spomina na vse verne rajne nas Štumpf tudi spodbuja k molitvi za duše v vicah, ki nas čakajo in hrepenijo po naši duhovni solidarnosti.

---
Preberite tudi:
- Drugi november - Spomin vseh vernih rajnih
- Molitev za pokojne sorodnike in prijatelje

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh