Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nenavaden tovor pred koprsko stolnico

Za vas piše:
K. H.
Objava: 05. 04. 2019 / 12:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.04.2019 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nenavaden tovor pred koprsko stolnico

Nenavaden tovor pred koprsko stolnico

V Koper pripeljali še zadnje orgelske piščali za največji inštrument v Sloveniji.

Pred koprsko stolnico je v četrtek, 4. aprila, dopoldne pripeljal nenavaden tovor. S 13-metrskim tovornjakom so iz Švice pripeljali še zadnje orgelske piščali za stolnico. Ker v stolnici korni prostor za novo pridobitev – ko bodo zadonele, bodo to največje orgle v Sloveniji – še pripravljajo, so piščali shranili v bližnji cerkvi sv. Blaža. Orgle naj bi po napovedih župnika Primoža Krečiča v Kopru prvič zadonele v letu 2020.



Narejene po načrtih maestra Guilloja, na njih že igrali vrhunski svetovni organisti

Zgodba orgel je poznana. Oktobra 2017 je župnija Koper oddala prijavo na razpis za dodelitev orgel, ki so bile umaknjene iz znane koncertne dvorane Tonhalle v Zurichu in pripravila načrte umestitve v koprsko stolnico. Za orgle se je potegovalo šest interesentov iz štirih držav, poleg Slovenije še Poljaki, Francozi in Italijani, člani Fundacija Tonhalle pa so se po obisku v koprski stolnici, pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti, odločili, da orgle podarijo Koprčanom.

Orgle, ki sta jih leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer v skladu z načrti znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, bodo največje cerkvene orgle v Sloveniji. Orgle imajo kar 6054 piščali za 68 registrov (in štiri manuale), skupna teža je 17,5. Prve dele so s šestimi tovornjaki pripeljali že lani maja. Poleg velikosti so orgle posebne tudi z glasbene plati: »Imajo 68 registrov, kar pomeni 68 različnih vrst piščali, različnih barv in višin zvoka,« je za STA povedal orglar Boštjan Černe. Maestro Guillou je v maju 2018 obiskal Koper in sodeloval pri pripravi zahtev za izvajalca ponovne postavitve. Maestro je februarja letos, v 88. letu starosti umrl, in ni dočakal ponovne postavitve njegovih orgel.




Razširili bodo kor, dela naj bi bila po nečrtih konačana v dobrem letu in pol

Postavitev v koprsko stolnico bo zahtevna, saj zahteva gradnjo novega pevskega kora. Po besedah župnika Krečiča bodo orgle v koprski stolnici zadonele konec prihodnjega leta. Da komaj čakajo, da bodo lahko prisluhnili 'kraljici inštrumentov', je povedal škof Jurij Bizjak, ki je spremljal raztovarjanje nenavadnega tovora. Po njegovih besedah nove orgle pomeni veliko pridobitev ne le za stolnico in Cerkev, pač pa tudi zakkulturno življenje nasploh.

Stare orgle so iz koprske stolnice že odstranili, sedaj čakajo dokumentacijo za potrditev gradbenega dovoljenja postavitev novega pevskega kora, ki bo po načrtih precej večji in "močnejši", da bo zdržal orgle, zbor in orkester.


Fotografije: David Tomovski


Orgle iz prestižne dvorane v Švici, ki sprejme skoraj dva tisoč obiskovalcev, bodo postavili v koprski stolnici.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh