Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nepogrešljive slovenske roke pri velikonočnem krašenju vatikanske bazilike

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 04. 2023 / 11:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nepogrešljive slovenske roke pri velikonočnem krašenju vatikanske bazilike
Peter Ribič in Sabina Šegula v vatikanski vrtnariji. FOTO: Peter Ribič

Nepogrešljive slovenske roke pri velikonočnem krašenju vatikanske bazilike

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič že od leta 2011 sodelujeta pri velikonočnem in božičnem okraševanju bazilike sv. Petra v Vatikanu. Tradicijo nadaljujeta tudi letos. V Rim sta prispela v torek, do sobote, ko mora biti vse nared, pa ju čaka veliko dela, ki mu bosta ob obilici dobre volje in Božjega navdiha gotovo kos.

To je že njuna 21. krasitev po vrsti. V teh dneh skupaj z drugimi cvetličarji in vrtnarji izdelujeta aranžmaje za velikonočno vigilijo oziroma bedenje za baziliko sv. Petra. Velikonočna maša bo potekala na trgu, ki pa ga krasijo Nizozemci. »V tem času balkon, s katerega papež podeli tradicionalni velikonočni blagoslov, prav tako okrasijo nizozemski vrtnarji, nama pa ta čast pripada v božičnem času,« je v pogovoru za spletno Družino iz Rima povedal Peter Ribič.

Priprave so v polnem teku. FOTO: Peter Ribič

V ospredju bodo vrtnice

Glavnina cvetja bo prispela danes, ko pričakujejo približno 2500 vrtnic, »ki bodo letos zajemale glavni del aranžmajev, naših orhidej pa tokrat žal ne bo. Za ostale materiale bomo uporabili različne vrste zelenja«.

Številne vrtnice, ki bodo krasile baziliko. FOTO: Peter Ribič

Izdelava dekoracij, pri kateri sodeluje sedem cvetličarjev in vrtnarjev, bo trajala tri dni, zadnji dan, to je v soboto dopoldne, »pa jih bomo prepeljali v baziliko in dokončali na licu mesta. Predvidoma bomo z delom gotovi v soboto okrog 13. ure«, pojasnjuje Ribič.

Rože različnih svetlih barv, ki bodo del velikonočne dekoracije. FOTO: Peter Ribič

Tako božič kot velika noč sta čudovita v svoji sporočilnosti, »le da je božič nekoliko bolj umirjen, družinsko obarvan, medtem ko se pri veliki noči takoj vidi, da gre za največji krščanski praznik. Pri dekoracijah to pomeni, da uporabljamo barve, ki nosijo svoje sporočilo in vse te slovesnosti naredijo še toliko bolj graciozne«.

Dr. Sabina Šegula (desno). FOTO: Peter Ribič

Izdelavo dekoracij in aranžmajev opisujeta kot pestro in izjemno razgibano. Z delom v vrtnariji začnejo ob 8. uri, včasih še prej, zaključijo pa okoli 16. ure.

Pri velikonočni okrasitvi pomagata že od leta 2011. FOTO: Osebni arhiv Peter Ribič

»Delo je odvisno od sodelujočih in dinamike prihoda cvetja. Vse skupaj traja tri oziroma štiri dni in na koncu sva oba prijetno utrujena ter polna novih obogatitev. To je dobra popotnica za prihodnje delo,« poudarjata Sabina in Peter, ki se vsako leto rada vračata v večno mesto, saj so ju tamkajšnji vrtnarji sprejeli za svoja in sta tako postala del vatikanske ekipe ob prazničnem času: »To je res dober občutek.«

Nalaganje
Nazaj na vrh