Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neprecenljiva vrednost pastorale bolnikov

Objava: 12. 02. 2010 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Neprecenljiva vrednost pastorale bolnikov

Papež je včeraj daroval sveto mašo za bolnike in izpostavil dejavno vlogo bolnikov v Cerkvi ter njihovo molitev, ki izhaja iz vere

Ob včerajšnjem prazniku Lurške Matere Božje in svetovnem dnevu bolnikov je papež Benedikt XVI. v baziliki sv. Petra daroval sveto mašo za bolnike. Kot so poročali pri vatikanskem radiu, je v pridigi izpostavil dejavno vlogo bolnikov v Cerkvi in njihovo molitev, ki izhaja iz vere, ter v duhu leta duhovnikov pokazal na povezanost med bolniki in duhovniki.

Papež je to povezanost opisal kot vrsto zaveze in kot evangelijsko prijateljstvo. Pri tem se je oprl na besede iz Jakobovega pisma, ki pravijo: ‘Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem.’ Kot je dejal sveti oče, imata oba nalogo: bolnik mora poklicati duhovnike in duhovniki se morajo odzvati, da bi tako nad bolezen priklicali prisotnost in delovanje Vstalega Kristusa in njegovega Duha.

Pri tem je sveti oče izpostavil pomen pastorale bolnikov in njeno neprecenljivo vrednost: najprej zaradi neizmernega dobrega, ki je storjeno bolniku in tudi duhovniku, dobro pa je storjeno tudi družini, znancem in skupnosti ter preko neznanih in skrivnostnih poti celotni Cerkvi in vsemu svetu. Kadar namreč Božja beseda govori o ozdravljenju in odrešenju bolnika, te pojme razume v celostnem smislu in nikoli ne ločuje duše in telesa, je poudaril papež ter dodal, da bolnik, ki je ozdravljen s Kristusovo molitvijo, pomeni radost na zemlji in v nebesih ter je odsev večnega življenja.

Sveti oče je v homiliji spregovoril tudi o materinski drži Cerkve, ki je odsev skrbne Božje ljubezni, ki kakor mati tolaži svojega otroka. Gre za materinskost, ki govori brez besed, ki v srcu daje tolažbo in globoko notranjo radost, radost, ki zmore obstajati skupaj z žalostjo in s trpljenjem. Cerkev tako kot Marija v sebi varuje človekove drame in Božjo tolažbo in jih povezuje na romanju skozi zgodovino. Sprejeto in darovano trpljenje je čudež življenja, je dejal papež. Čudež Božje milosti je, da se mnogi s pogumom približajo bolezni in samo z močjo vere in zaupanja v Gospoda pomagajo trpečim. Živimo radost, ki ne pozablja na trpljenje, ampak ga vključuje. Na ta način so vsi trpeči v Cerkvi najprej dejavni romarji vere in upanja, pričevalci čudežev ljubezni in radosti, ki izhaja iz Kristusovega križa in vstajenja.

V sklopu slovesnosti na praznik Lurške Matere Božje, ko v katoliški Cerkvi obhajamo tudi svetovni dan bolnikov, v letošnjem letu pa beležimo še 25. obletnico ustanovitve Papeškega sveta za pastoralo zdravstva, je v Vatikanu včeraj potekala tudi procesija z relikvijami sv. Bernardke in s kipom Lurške Matere Božje. Udeležence procesije, ki se je vila od Angelskega gradu po glavni cesti do Trga sv. Petra, je nato s svojega okna Apostolske palače blagoslovil papež Benedikt XVI.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh