Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nepričakovano prijateljstvo med friziranjem brezdomcev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2015 / 08:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nepričakovano prijateljstvo med friziranjem brezdomcev

Nepričakovano prijateljstvo med friziranjem brezdomcev

»To so povsem običajni, čudoviti ljudje!«

Ko se brezdomke in brezdomci zbirajo v vrsti pod mogočnimi stebri na vatikanskem Trgu sv. Petra in čakajo na brezplačne usluge frizerjev in brivcev, pa prostovoljci, ki skrbijo za urejen videz najbolj ubogih in zapostavljenih, ganljivo opisujejo svoja srečanja z ljudmi, ki jih družba tako pogosto zavrača.



»Sprva, ko so mi ponudili to delo, sem bil prepričan, da bom imel opravka z godrnjavimi, morda celo zlonamernimi ljudmi«, pripoveduje brivec prostovoljec Danielle Mancuso. »Namesto tega pa sem odkril resnično veličastno človečnost. Te uboge ljudi vidimo sredi ulice, zavržene. Ko pa z njimi spregovorimo, odkrijemo, da so to povsem običajni ljudje«, svoje prve vtise povzema Danielle.

Frizerski salon in brivnico za brezdomce so v Vatikanu uradno odprli 16. februarja. Izučeni in tudi izkušeni prostovoljci najubožnejšim prebivalcem italijanske prestolnice nudijo možnost za ureditev pričeske vsak ponedeljek, dan, ko so brivnice in frizerski saloni v Italiji tradicionalno zaprti. Brezdomcem so vsak dan na voljo tudi prhe, z izjemo srede, ko se na trgu pred Petrovo baziliko med rednimi spolšnimi avdiencami zberejo velike množice romarjev.

»Ostrigli so mi lase, brado, oprhal sem se, vse sem opravil. Čudovito je!« je zadovoljen 51-letni Gregorio s Poljske, ki v Rimu živi že trinajst let.

Gradnjo prostorov za prhe in sanitarije so v Vatikanu pričeli lanskega novembra, v zavetju mogočnih stebrov na Trgu sv. Petra. Mnogi brivci so se za urejanje brezdomcev javili z velikim navdušenjem, med njimi tudi brivca iz italijanske narodne organizacije za prevoz bolnikov v Lurd in druga mednarodna romarska središča (UNITALSI). Drugi prostovoljci zaključujejo zadnje leto izobraževanja v brivski in frizerski šoli.

»Zame je to čudovita izkušnja«, pripoveduje Andrea Valeriano, prostovoljec pri UNITALSI. »Vsi so mirno čakali, da so prišli na vrsto. Med njimi sem opazil veliko solidarnosti.«

Vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke, nadškof Konrad Krajewski, je nadziral prenovo sanitarij na Trgu sv. Petra, med katero so v prostore namestili prhe in uredili brivnico. Projekt je že od samega začetka deležen velike pozornosti, uporabniki pa ga sprejemajo z veliko hvaležnostjo. Poljski škof je zadolžen za pomoč najubožnejšim prebivalcem italijanske prestolnice, obenem pa mora poskrbeti tudi za zbiranje sredstev, iz katerih to pomoč lahko črpa. Ko je bil imenovan na ta položaj, mu je papež Frančišek zabičal, da svojih nalog ne sme opravljati zgolj izza pisarniške mize, ampak se mora dejavno vključiti v pomoč revnim.

Kot je poročal spletni portal Vatican Insider, naj bi nadškof Krajewski navdih za ureditev prh in brivnice dobil med večerjo, na katero je ob njegovem rojstnem dnevu povabil nekega rimskega brezdomca. Mož, ki je obhajal 50. rojstni dan, je nadškofu pojasnil, da v mestu ni težko najti hrane, velik izziv pa predstavlja vzdrževanje osebne higiene.

Vir: CNA

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh