Zapri
Iskanje

Nesmisel vojne

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 20. 05. 2022 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 15:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nesmisel vojne

Nesmisel vojne
Mir je postal hitro izmuzljiva vrednota. FOTO: Pexels
Vsak dan oblegani z novicami o vojni, ki divja v naši bližini, smo se kar nekako navadili na to kruto vsakdanjost.

Mir je postal hitro izmuzljiva vrednota. Človeštvo ga ne gradi na Jezusovem vabilu, da je samo On tisti, ki daje pravi mir: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. To sem vam povedal, da bi imeli mir v meni« (Jn 14,27; 16,33).

O nesmislu vojne, ki ga žal ne dojamejo njeni akterji, je Peter Millonig v svoji knjigi Zasidran v veri zapisal pomenljive misli. Naj se ob teh besedah tudi mi zamislimo, kakšen je naš odnos do vojne. Se tudi v nas razraščata sovraštvo in jeza do napadalcev? 

»Vojna je torej v vseh pogledih katastrofa za svet. Če to vemo, zakaj ni konec vojskovanja?« FOTO: Pexels

Naj bo naš odgovor molitev za vse, ki jih je zajel ta vrtinec zla, smrti in uničevanja. Peter Millonig v svojem razmisleku poudarja, da vojna ne razreši ničesar in zaznamuje vse, ki so udeleženi v njej:

Na neki točki se spor prevesi v fizični obračun. Kadar pride do takšnega obračuna v narodu ali med narodi, govorimo o vojni. Sprosti se kanonada rušilne, razdiralne moči, katere edini namen je uničevanje. Optimizacija uničevanja. 

Vojna ne prizanaša nikomur. Vsi so možne žrtve. Vojna ne dela razlik med mladimi in starimi, med spoloma, med pripadniki različnih prepričanj. Pred puškino cevjo vlada egalitarnost. Kruta volja, da bi vse pobili. Vse tiste, ki ne sodijo k nam, na našo stran, v naš tabor. Iz različnost se poraja mržnja, iz nje sovraštvo, iz sovraštva pa naklep, da se vojskujemo, čeprav so v slehernem vojnem spopadu žrtve vsi in nikoli ni zmagovalcev.

Tudi tisti, ki prevlada nad drugim, nosi odtlej v sebi breme, da je drugega pokončal. Vedenje o tem ne more biti vir veselja ne zadovoljstva. Nenehne proslave zmagovalcev in ustrežljivo zgodovinopisje kjerkoli po svetu to jasno dokazujejo.

Vojna je torej v vseh pogledih katastrofa za svet, kataklizma življenja. Če to vemo, zakaj ni konec vojskovanja? Pozabljamo, kar nas učijo izkušnje sveta, predvsem pa pozabljamo Božje zapovedi.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh