Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

New York: srečanje kardinala Parolina in ruskega zunanjega ministra Lavrova

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 09. 2022 / 08:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
New York: srečanje kardinala Parolina in ruskega zunanjega ministra Lavrova
Vatikanski državni tajnik je nagovoril udeležence zasedanja generalne skupščine ZN. FOTO: Vatican Media

New York: srečanje kardinala Parolina in ruskega zunanjega ministra Lavrova

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je ob robu zasedanja generalne skupščine ZN v New Yorku srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

»Vedno moramo vzpostaviti dialog, saj vedno obstaja možnost, da lahko z dialogom stvari spremenimo,« je minuli teden v pogovoru s časnikarji med letom iz Kazahstana proti Rimu izjavil papež Frančišek. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je govoril o diplomatskem poslanstvu Svetega sedeža, predvsem v zvezi z rusko vojno v Ukrajini.

Državnika sta se srečala ob robu generalne skupščine Združenih narodov, ki v teh dneh zaseda v New Yorku.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je včeraj, ko se je srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ponudil še en dokaz tega načela. Državnika sta se srečala ob robu generalne skupščine Združenih narodov, ki v teh dneh zaseda v New Yorku. Vsebina njunih pogovorov javnosti ni bila predstavljena.

Kardinal Parolin poziva k prepovedi jedrskih poskusov

Kardinal je ta teden nagovoril tudi udeležence 10. srečanja »Prijateljev CTBT«, skupine, ki je bila ustanovljena leta 2002 in jo sestavljajo Avstralija, Kanada, Finska, Nemčija, Japonska in Nizozemska, prizadevajo pa si za celovito prepoved jedrskih poskusov.

Ob naraščajočih svetovnih napetostih in retoriki, ki grozi z uporabo jedrskega orožja, je bolj kot kdaj koli prej ključnega pomena, da CTBT stopi v veljavo.

Ob tej priložnosti je vatikanski državni tajnik znova potrdil, da je »ob naraščajočih svetovnih napetostih in retoriki, ki grozi z uporabo jedrskega orožja, bolj kot kdaj koli prej ključnega pomena, da CTBT (torej pogodba o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, op. prev.) stopi v veljavo«.

Mir se začne, ko orožje utihne

Izjava kardinala Parolina povzema neštete pozive papeža Frančiška k razorožitvi in potrebi po ustavitvi trgovine z orožjem. Tudi v sredo je papež Frančišek med splošno avdienco znova izpostavil svojo bližino in podporo »plemenitemu in mučeniškemu« ukrajinskemu ljudstvu. 

Norost je, da v tej tragični vojni nekateri ljudje razmišljajo o jedrskem orožju.

Poudaril je tudi, kako v tej »tragični vojni nekateri ljudje razmišljajo o jedrskem orožju«, in je to označil kot »norost«. Po besedah svetega očeta je »mir mogoč edino takrat, ko utihne orožje in se začne dialog«.

Nalaganje
Nazaj na vrh