Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Newyorška nadškofija uspešna proti »Obamacare«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2013 / 11:19
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Newyorška nadškofija uspešna proti »Obamacare«

Zvezno sodišče v Brooklynu je nadškofijo oprostilo sklepanja obveznih zavarovanj s ponudbo kontracepcije na srednjih šolah in v domovih za nego.

Katoliška Cerkev v Združenih državah Amerike je dosegla delno zmago proti »Obamacare« - obveznemu zdravstvenemu zavarovanju, ki vključuje tudi kontracepcijska sredstva. Zvezno sodišče v Brooklynu je nadškofijo New York z začasnim ukrepom oprostilo sklepanja obveznih zavarovanj s ponudbo kontracepcijskih sredstev za zaposlene na dveh srednjih šolah in v dveh domovih za nego, kot je poročal ameriški časnik »The New York Times«. Sodnik Brian Cogan z zveznega okrožnega sodišča je odločil, da pomeni kršenje svobode verskega prepričanja že to, če morajo omenjene ustanove za ponudbo kontracepcijskih sredstev pooblastiti tretjo stranko.

Verske skupnosti v ožjem smislu so že zdaj izvzete iz obveznega zavarovanja po programu »Affordable Care Act«. Sporno pa je vprašanje, ali spoštovanje verske svobode vključuje tudi splošne ustanove v lasti verskih skupnosti in zasebnikov. Ameriška škofovska konferenca se odločno zavzema za širok krog izjem.

Po navedbah ameriškega časnika je ponedeljkova razsodba prvi začasni ukrep v vrsti pritožb proti omenjenem zakonu. Pred tem je podobno, začasno odločitev na sodišču dosegla neka katoliška organizacija v ameriški zvezni državi Pennsylvaniji. Ameriško pravosodno ministrstvo lahko vloži pritožbo proti odločitvi. Po navedbah časnika »The New York Times« je bilo zoper klavzulo o načrtovanju družine v zdravstveni reformi predsednika Baracka Obame doslej vloženih 88 pritožb zaradi kršenja verske svobode, 75 primerov je še v obravnavi.






Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh