Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Nič revščine – ukrepajmo zdaj'

Objava: 19. 02. 2010 / 14:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Nič revščine – ukrepajmo zdaj'

V evropski kampanji so na papeževo pobudo skupaj s Slovensko Karitas sodelovali tudi slovenski škofje

Leto 2010 je bilo razglašeno za evropsko 'leto boja proti revščini in socialni izključenosti', ki je osredotočeno na evropsko kampanjo z naslovom 'Nič revščine – ukrepajmo zdaj'. Karitas v državah Evropske zveze, ki so v letu boja proti revščini pomemben vsebinski in družbeni akter, bodo v kampanji sodelovale tako, da bodo nadaljevale ustaljeno poslanstvo služenja in pomoči ljudem v stiski. To priložnost bodo izkoristile tudi za to, da bodo posameznike spomnile na moralno dolžnost, ki se kaže v odgovornosti za druge, posebej za najšibkejše in uboge v družbi.

'Kampanja proti revščini je ključna naloga za Cerkve in kristjane. S tem, ko ljubimo uboge, izražamo svojo ljubezen Kristusu, ki je prisoten v njih. Papež Benedikt XVI. je sprejel povabilo generalnega vikarja rimske škofije, naj v nedeljo, 14. februarja 2010, obišče nekatere projekte Karitas v Rimu. Med obiskom bo v duhu srečal vse uboge v Evropi, pokleknil pred njimi in vsem nam dal zgled.' – Tako sta v pismu predsednikom evropskih škofovskih konferenc in vodstvom članic Caritas Europa zapisala predsednik COMECE msgr. Adrianus H. van Luyn SDB, škof v Rotterdamu in p. prof. dr. Erny Gillen, predsednik Caritas Europa. Dodala sta povabilo: 'Kot znamenje občestva, bi lahko člani Komisije evropskih škofovskih konferenc (COMECE) v svojih škofijah istočasno storili kaj podobnega, kot je ta pomembna simbolna papeževa gesta z obiskom projekta Karitas, ki je največja karitativna organizacija katoliške Cerkve. S tem bi prispevali k uresničitvi naše naloge, ki je: spodbujati širšo in globlje občestveno prizadevanje Cerkve v službi najbolj ubogim v letu 2010.'

Kot so sporočili s Tiskovnega urada SŠK, so se slovenski škofje na povabilo, naj sledijo zgledu papeža Benedikta XVI., odzvali v soboto, 13., in v nedeljo, 14. februarja 2010 (v dneh okoli godu sv. Valentina). Obiskali so programe pomoči ali pa so naredili dobro delo kot znamenje prizadevanja Karitas za 'Nič revščine' v evropskem letu 2010.

Ljubljanski nadškof in metropolit ter predsednik SŠK msgr. dr. Anton Stres se je v nedeljo, 14. februarja 2010, udeležil kosila z brezdomci v dnevnem centru za pomoč brezdomcem v Štepanjskem naselju v Ljubljani.

Mariborski nadškof in metropolit msgr. dr. Franc Kramberger je v nedeljo, 14. februarja 2010, kakor vsak dan, obiskal bolnike v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ter pri sveti maši na oltar simbolično položil vse stiske ljudi.

Mariborski nadškof pomočnik in predsednik Slovenske Karitas msgr. dr. Marjan Turnšek se je v nedeljo, 14. februarja 2010, srečal z brezdomci v zavetišču Nadškofijske Karitas Maribor. Po končanem srečanju je daroval sveto mašo v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika.

Koprski škof msgr. Metod Pirih je v nedeljo, 14. februarja 2010, na god sv. Valentina, v Truškah obiskal stanovanjsko skupnost 'Vrtnica', v kateri živijo osebe, ki so se odločile za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf je v soboto, 13. februarja 2010, obiskal skupnost 'Srečanje' na Kobilju. Na obisku so se dogovorili, da bodo za fante v 'Skupnosti srečanje', ki pomaga mladim na poti iz odvisnosti, kupili rabljen avto. Stari je namreč po dolgem času delovanja odpovedal. Polovico potrebnih sredstev je prispeval škof osebno, polovico pa tamkajšnja škofijska Karitas. G. Alojz Ratnik, tamkajšnji župnik ter prijatelj in dobrotnik skupnosti, je našel rabljen avto, ki ga bodo fantje kmalu dobili tudi v uporabo.

Starejši, bolni in invalidni so bili vedno med najbolj ubogimi. Zanje je Cerkev in tudi Karitas vedno skrbela in jim pomagala. Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je podobno kot vsako leto v teh dneh obiskal vse domove za ostarele v škofiji in zanje daroval sveto mašo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh