Zapri
Iskanje

Nič več božiča, nič več Marije?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 12. 2021 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 08:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nič več božiča, nič več Marije?

Nič več božiča, nič več Marije?
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin FOTO: Vatican Media
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je vključil v razpravo o internem dokumentu Evropske komisije, ki naj bi vseboval nove smernice za »vključujočo komunikacijo«, pri tem pa iz splošne uporabe črtal besede, kot so »božič«, »Marija« in »Jožef«

V včerajšnjem prispevku za spletni portal Vatican News je vatikanski kardinal kot »zgrešeno pot« označil predlog, da se v boju proti kakršni koli diskriminaciji izogibamo izrazov, kot sta »božič« ali »Marija«. Žal so vse močnejše težnje, da bi v svetu vse poenotili in sploh ne več upoštevali upravičenih razlik, ki pa nedvomno obstajajo, je zapisal vatikanski diplomat. Razlike – recimo na področju vere – ne smejo postati vir diskriminacije, nujno pa jih je treba vključiti v skupni bivanjski prostor, saj bomo le na ta način zgradili celostno in vključujoče človeštvo.

Razlike ne smejo postati vir diskriminacije, nujno pa jih je treba vključiti v skupni bivanjski prostor.

Poleg tega Evropa nikakor ne sme pozabiti svojih krščanskih korenin. »Seveda se zavedamo, da se Evropa lahko marsikomu zahvali za svoj obstoj in svojo istovetnost, da so za to svoje prispevali številni ljudje, toda ne smemo pozabiti, da je bil eden največjih prispevkov v tej smeri, če ne celo najpomembnejši, ravno krščanstvo samo,« tako kardinal Parolin. Zato je zanikanje krščanskih korenin Evrope in zanikanje razlik enako uničenju posameznika kot osebe. »Kdor se upira stvarnemu stanju, ta je v resnični nevarnosti,« meni kardinal.

Nov dokument Evropske komisije je bil po številnih pripombah včeraj sicer umaknjen. Evropska komisarka za enakost Helena Dalli je napovedala, da bodo predlog znova obravnavali in preoblikovali. V internem dokumentu, ki je pred dnevi prišel v javnost, v »smernicah Evropske komisije za vključujoče komuniciranje«, so navedena merila, ki naj bi jih sprejeli za zaposlene v komisiji pri zunanjem in notranjem komuniciranju.

Zgolj »prazniki« namesto »božiča«?

Komisarka Dallijeva je v predgovoru zapisala, da »moramo vedno ponujati vključujočo komunikacijo in zagotoviti, da je vsakdo cenjen in priznan v vseh naših gradivih ne glede na spol, raso ali etnično poreklo, vero ali prepričanje, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost«. Upoštevali naj bi, »da ni vsakdo kristjan in da vsi ljudje ne obhajajo krščanskih praznikov«. Zato dokument predlaga, naj ne bi več uporabljali izraza »božič«, prav tako pa naj bi se izogibali tudi svetopisemskim imenom, kot sta »Marija in Jožef«. Namesto »božiča« naj bi uporabljali besedo »prazniki«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh