Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerija: oboroženi neznanci znova ugrabili katoliškega duhovnika in 140 dijakov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2021 / 17:49
Oznake: Družba, Politika, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 17:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nigerija: oboroženi neznanci znova ugrabili katoliškega duhovnika in 140 dijakov
Obutev ugrabljenih dijakov baptistične srednje šole v Nigeriji FOTO: Vatican Media

Nigerija: oboroženi neznanci znova ugrabili katoliškega duhovnika in 140 dijakov

Ugrabitelji naj bi bili člani teroristične organizacije Boko Haram.

V Nigeriji so oboroženi neznanci znova ugrabili katoliškega duhovnika in 140 dijakov srednje šole v nigerijski zvezni državi Kaduna, poroča spletni portal Vatican News. Tokrat so odpeljali duhovnika iz škofije Maiduguri, očeta Elijo Juma Wada, ugrabitelji pa naj bi bili člani teroristične organizacije Boko Haram.

Kot poročajo območni nigerijski mediji, naj bi duhovnika že minulo sredo ugrabili na poti med mestoma Damboa in Maiduguri v zvezni državi Borno na severovzhodu Nigerije. Oče Wada, ki prihaja iz mesta Michika v zvezni državi Adamawa, naj bi potoval iz župnije Buma v pokrajini Shani v Damaturu, prestolnico zvezne države Yobe, ko so ga ustavili in zajeli oboroženi ugrabitelji. Vernike škofije Maiduguri so že med nedeljskimi bogoslužji prosili, naj molijo za varno izpustitev očeta Wade.

Ugrabljenih tudi 140 dijakov in dijakinj

V ločenem dejanju pa so oboroženi neznanci znova napadli eno izmed šol na severozahodu Nigerije in ugrabili več deset dijakov, kot poročajo tamkajšnje oblasti. Ugrabitelji so v ponedeljek zgodaj zjutraj vdrli v baptistično srednjo šolo Bethel v mestu Damishi v okraju Chikun v nigerijski zvezni državi Kaduna in zajeli najmanj 140 dijakov.

Po besedah policije naj bi ugrabitelji najprej napadli šolsko varnostno službo, nato pa so vdrli v internat, od koder so nedoločeno število dijakov odpeljali v bližnji gozd. Varnostnikom je med pregonom ugrabiteljev uspelo rešiti 26 dijakov in učiteljico. Po besedah vladnih predstavnikov se reševalna akcija nadaljuje, saj želijo zagotoviti varno vrnitev vseh ugrabljenih otrok.

Ugrabitve v Nigeriji

Ponedeljkov napad na baptistično srednjo šolo je bila že najmanj četrta množična ugrabitev dijakov v zvezni državi Kaduna od lanskega decembra. Ugrabitve nigerijskih otrok so prvič pritegnile mednarodno pozornost leta 2014, ko so islamski skrajneži, pripadniki Boko Haram, ugrabili skoraj 270 deklet iz šole v Chiboku v nigerijski zvezni državi Borno.

Oboroženi razbojniki so ugrabitve za odkupnino razvili v hitro rastočo industrijo, ugrabitelji pa ciljajo na šole in univerze, ceste, zasebne rezidence in, v zadnjem času, celo bolnišnice. Minulo nedeljo so oboroženi neznanci ugrabili šest oseb, med njimi tudi enoletnega otroka, iz bolnišnice v zvezni državi Kaduna na severu Nigerije.

Nigerijske varnostne sile se že od leta 2009 borijo proti islamskim skrajnežem na severovzhodu države, v sporu pa je doslej izgubilo življenje že več deset tisoč ljudi, medtem ko je bilo več kot dva milijona oseb pregnanih s svojih domov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh