Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerija: »Kristjane pobijajo kot kokoši«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 05. 2019 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2019 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nigerija: »Kristjane pobijajo kot kokoši«

Nadškof Ndagoso: vzroki za spor med muslimani in kristjani na severozahodu države niso le verske narave.

»Kristjane pobijajo kot kokoši,« tragičen položaj krščanske skupnosti na severozahodu Nigerije opisuje Matthew Man-Oso Ndagoso, nadškof v Kaduni, in poziva mednarodno skupnost, ki doslej še ni kaj dosti ukrepala, naj podpre nigerijsko vlado.

V zadnjih mesecih je bilo umorjenih na stotine kristjanov in povsem uničenih ogromno krščanskih vasi, je v telefonskem pogovoru za spletni portal LifeSiteNews pojasnil nadškof Ndagoso. Več tisoč ljudi se je s tega območja že umaknilo. V Nigeriji se je začelo deževno obdobje, prebivalci krščanskih vasi pa se iz strahu pred ugrabitvami in morilskimi napadi ne upajo vrniti na svoje domove, da bi opravili setev.

Spor med prebivalci krščanskih vasi in islamskimi skrajneži Fulaniji ni zgolj verske narave, je povedal Ndagoso. Fulaniji so pastirji, ki pogosto živijo kot nomadi. Spori med njimi in stalno naseljenimi kristjani ter pristaši tradicionalne naravne religije segajo še v obdobje kolonializma in niso bili nikoli razrešeni.

Vodenje pokrajin na severozahodu Nigerije, kjer so škofije cerkvene pokrajine, ki ji pripada nadškof Ndagoso, je od neodvisnosti države naprej v rokah muslimanov, ki so doslej proti napadom na kristjane ukrepali zelo malo ali pa sploh ne. Na območju vladata »krivica in nekaznovanost«, ker pa območna vlada daje prednost muslimanom, se je sprva etnični spor razvil v verskega, je pojasnil nadškof.

Nigerijska ustava zagotavlja versko svobodo in ne daje prednosti nobeni verski skupnosti. Na severozahodu Nigerije, kjer je 98 % prebivalcev muslimanov, je šarija izpodrinila državno pravo. Na zahodu države je položaj opazno boljši. Tu so muslimani in kristjani številčno bolj izenačeni in po nadškofovih besedah živijo v mirnem sožitju.

Prva dolžnost vsake države je zaščita življenja in lastnine njenih državljanov. To prebivalcem na severozahodu Nigerije zaenkrat ni zagotovljeno. Nadškof Ndagoso poziva mednarodno skupnost, naj nigerijski vladi pomaga zagotoviti mir in varnost po vsej državi.

Vir: kath.net
Foto: splet / Open Doors

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh