Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NIJZ razvija novo aplikacijo za preverjanje PCT pogojev

Za vas piše:
T. M.
Objava: 28. 07. 2021 / 16:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
NIJZ razvija novo aplikacijo za preverjanje PCT pogojev
Testiranje nove aplikacije je ključnega pomena. FOTO: Unsplash.

NIJZ razvija novo aplikacijo za preverjanje PCT pogojev

Potem ko je NIJZ pretekli petek objavil in isti dan tudi umaknil objavo aplikacije, ki bi gostincem in organizatorjem dogodkov omogočila preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil, so se na NIJZ takoj lotili priprave nove tovrstne aplikacije, je danes pojasnil Anže Kavšek z NIJZ.

Anže Kavšek, strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je v izjavi za medije pojasnil, da so aplikacijo na svoji spletni strani objavili v petek, saj je bil dan prej objavljen vladni odlok, ki je predvideval preverjanje PCT pogojev. »V primeru odloka je bila želja, da se pripravi aplikacija tudi za uporabnike in to smo naredili,« je pojasnil Kavšek. 

Aplikacija je že v fazi testiranja, ni pa še jasno, kdaj bo na voljo uporabnikom.

»Glede zahteve za anonimnost vseh podatkov mora imeti nova aplikacija popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje PCT potrdil,« še pojasnjuje Kavšek. Ob tem so sicer zaznali nekaj težav, ker pa njihova odprava ni odvisna le od NIJZ, težko napovedujejo, kdaj bo aplikacija popolnoma dostopna.

Nadgradnja aplikacije 

Medtem ko je v petek objavljena aplikacija omogočila vpogled v osebne podatke in status, ali je oseba cepljena, prebolela ali testirana, pa bo nova popolnoma anonimizirana in bo pokazala le, ali posameznik izpolnjuje pogoje ali ne. 

Aplikacijo so nadgradili z izmenjavo pravil EU, tako da bodo slovenska pravila dosegljiva tudi drugim aplikacijam, pravila drugih držav pa bodo dosegljiva slovenski aplikaciji.

Zato, da bo aplikacija delovala brezhibno na čim več različnih napravah, je njeno testiranje ključnega pomena.

Kavšek je zanikal, da bi nova aplikacija omogočala tudi vpogled, ali je bila posamezna QR koda uporabljena še kje drugje, saj aplikacija ne omogoča shranjevanja nobenih podatkov. 

Sicer pa tistim, ki so aplikacijo v petek že naložili na svoje mobilne telefone, ta še deluje. Anže Kavšek je uporabnikom sporočil, da je v izdelavi nova aplikacija, ki bo anonimna in bo v skladu s predpisi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh