Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Niki Lauda, mož z velikim srcem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2019 / 11:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2019 / 12:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Niki Lauda, mož z velikim srcem

Včeraj je umrla avstrijska legenda Formule 1; po besedah dunajskega stolnega župnika je »vero živel na svoj način«.

Včeraj je v 71. letu starosti umrl legendarni voznik Formule 1, Avstrijec Niki Lauda. Ob njegovi smrti je dunajski stolni župnik Toni Faber spomnil na »veliko srce« ustanovitelja letalske družbe, ki je leta 2011 znova vstopil v Katoliško cerkev. Povedal je, da je Laudo »osebno poznal in cenil«. V zadnjih tednih je prek stikov z njegovo družino prejemal vedno slabše vesti o njegovem zdravstvenem stanju in je za nekdanjega dirkalnega prvaka tudi molil.

Niki Lauda je svetovni pokal Formule 1 osvojil v letih 1975, 1977 in 1984. Župnik Faber je spregovoril o njegovi pokončnosti in družbeni zavzetosti, Lauda je med drugim podpiral botrski projekt za revne otroke v Indiji. Po Fabrovih besedah je imel »veliko srce« za svojo družino, sotekmovalce, sodelavce in zaposlene, pa tudi za družbeno dogajanje v Avstriji, kar sicer mnogim ljudem ni bilo všeč, saj je bil »pripravljen spregovoriti o vsem in vsakomur«.

Kljub številnim zdravstvenim težavam je smrt znanega športnika in podjetnika njegove najbližje in prijatelje presenetila. Po lanskoletni presaditvi pljuč je lepo okreval, nato pa so se pojavile težave z darovanima ledvicama, zaradi katerih so ga pred tremi tedni sprejeli na dializo v švicarski zasebni bolnišnici.

»Vero je živel na svoj način«

O Laudovem izstopu iz Katoliške cerkve je Faber povedal, da so bile poleg finančnih pomislekov med vzroki zanj tudi slabe izkušnje, ki jih je doživel po tragični nesreči na dirkalni progi v Nürburgu 1. avgusta 1976. »Ko je ležal v bolnišnici in je že prejel bolniško maziljenje, so ljudje mislili, da je prišel njegov konec. Tamkajšnje redovnice o njem niso govorile najbolj naklonjeno, Lauda pa je na bolniški postelji vse slišal in razumel in je bil zaradi tega zelo razočaran,« je pojasnil dunajski stolni župnik.

Lauda se je posledično za dlje časa oddaljil od Cerkve, »ves čas pa je negoval zelo individualen odnos do vere in ga na svoj način tudi živel,« je dejal Faber. Ko je leta 1991 na Tajskem strmoglavilo letalo njegove letalske družbe, nesreča je zahtevala 223 smrtnih žrtev, je Lauda prosil takratnega dunajskega nadškofa Hansa-Hermanna Groerja, čigar ceremonjer je bil tedaj Faber, da je v stolnici sv. Štefana daroval mašo za vse pokojne. Bogoslužja se je udeležil tudi sam.

Po krstu dvojčkov leta 2011 v dunajski cerkvi sv. Petra je Lauda po Fabrovih besedah »znova vstopil v občestvo s Cerkvijo«. Sledili so številni skupni pogovori o veri, Lauda pa je redno zahajal tudi v stolnico sv. Štefana - »ne k bogoslužjem, toda prišel je pogosto, tudi s svojimi otroki, in je vedno prižgal svečo«.

Pomoč med vojno v Ruandi

Kot je spomnil glavni tajnik Dunajske karitas, je Lauda veliko pomagal ljudem tudi med vojno v Ruandi: »Brez strahu in na lastne stroške je s svojim letalom pripeljal zdravila, hrano in druge potrebščine beguncem, za katere je skrbela Karitas.« Sprva je pristajal v Bujumburi, prestolnici sosednjega Burundija, leta 1996 pa je poletel kar v ruandsko prestolnico Kigali.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh