Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikodemovi večeri letos v znamenju umetne inteligence

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 05. 2022 / 00:30
Oznake: Dogodek, Tehnologija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2022 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nikodemovi večeri letos v znamenju umetne inteligence
Tudi teologija se sooča z izzivi sodobnega časa. Grafika: Katoliška mladina

Nikodemovi večeri letos v znamenju umetne inteligence

Danes se v organizaciji Katoliške mladine in Teološke fakultete začenjajo Nikodemovi večeri. Osrednja tema treh pogovornih večerov, na katere vabijo danes, v torek in četrtek, je »Etika umetne inteligence – vest na preizkušnji.« V prvi vrsti so namenjeni študentom, a dobrodošli so vsi, ki jih tovrstne teme zanimajo.

Ker umetna inteligenca močno spreminja naša življenja, v bližnji prihodnosti pa jih bo še bolj, so izzivi, ki jih prinaša hiter tehnološki razvoj, potrebni interdisciplinarnega premisleka. »V želji, da bi v tem dialogu svoje mesto dobila tudi teologija, ki je, tako kot ostale vede, tudi sama poklicana, da odgovori na izzive sodobnega časa, bodo letošnji Nikodemovi večeri zastavljeni v znamenju etike umetne inteligence,« pravijo v Katoliški mladini.

Prvi večer o vplivu umetne inteligence na uporabnika

Današnji prvi večer bo na Ekonomski fakulteti potekala okrogla miza z naslovom Vpliv umetne inteligence na uporabnika. Dogodek bo povezoval novinar Nejc Kres. Gostje večera so: dr. Marko Pohar, filozof in podatkovni analitik dr. Aleš Gorišek, psiholog dr. David Gosar in filozof Jonas Miklavčič. Namen okrogle mize je opredeliti pojem umetne inteligence, povedati, kje v vsakdanjem življenju se z njo srečujemo ter kakšni so njeni pozitivni in negativni vplivi na človeka.

Nikodemovi večeri bodo v ponedeljek, torek, in četrtek, 9., 10. in 12 maja. Gostile jih bodo Ekonomska fakulteta, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Teološka fakulteta.

Drugi večer o etičnih izzivih umetne inteligence

V torek, 10. maja, se bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko odvijal pogovorni večer na temo Etični izzivi umetne inteligence, v katerem bosta sodelovala računalnikar dr. Ivan Bratko in filozof dr. Vojko Strahovnik. »V interdisciplinarnem dialogu bomo naslovili aktualne izzive, s katerimi se srečujemo pri razvijanju in uporabi sistemov umetne inteligence, med drugim tudi problemi pristranskega odločanja sistemov, netransparentnega delovanja algoritmov ter priložnosti in nevarnosti, ki jih umetna inteligenca predstavlja za družbo.«

Zadnji večer o ljudeh in strojih v času digitalne dobe

Na četrtkovem sklepnem večeru, 12. maja, na Teološki fakulteti v Ljubljani, bo na temo Umetna inteligenca: Ljudje in stroji v času digitalne dobe predaval dr. Paolo Benanti, ki je profesor na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu, kjer se ukvarja z raziskovanjem filozofskih in teoloških vidikov tehnologije in umetne inteligence. »Predavanje bo preiskovalo odnos med človekom in strojem ter poskusilo odgovoriti na nekatera pomembna vprašanja, ki jih odpira človekov položaj v digitalni dobi,« pojasnjujejo v Katoliški mladini.

Kupi v trgovini

Bioetika - Kritična vest tehnološke civilizacije
Družbena vprašanja
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh