Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nikoli ne bi zaposlil katoličana«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 09. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 07:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nikoli ne bi zaposlil katoličana«
Na osnovni šoli v ameriškem Connecticutu pri zaposlovanju novih učiteljev namenoma ne izbirajo katoličanov. FOTO: Tatjana Splichal (Fotografija je ilustrativna.)

»Nikoli ne bi zaposlil katoličana«

Preganjanje in diskriminacija katoličanov v najbolj »prefinjeni« obliki?

V Združenih državah Amerike je v zadnjih dneh precej prahu dvignil posnetek, objavljen na družbenem omrežju Twitter, na katerem pomočnik ravnatelja osnovne šole v ameriški zvezni državi Connecticut prizna, da pri zaposlovanju novih učiteljev namenoma ne izbira katoličanov. Na pogovor, posnet s skrito kamero, so se odzvale številne ameriške katoliške župnije.

Po besedah predstavnika Katoliške konference Connecticuta je »razkritje, da uradnik v šolskem okrožju Greenwich diskriminira ljudi katoliške vere, ki iščejo zaposlitev, izjemno zaskrbljujoče in ga je treba obravnavati kot resno kršitev javnega zaupanja in državnih zakonov«. Domnevne diskriminatorne prakse na osnovni šoli Cos Cob so povsem »nesprejemljive«, zato pri omenjenem združenju pozivajo pristojno šolsko okrožje in državni oddelek za izobraževanje, naj zadevo raziščeta. »Opazke o katoličanih in tehnike indoktrinacije pomočnika ravnatelja na osnovni šoli Cos Cob so nizkotne in zelo škodijo številnim katoliškim učiteljem v javnih šolah v Greenwichu in po vsej državi,« so še dodali.

Katoliških kandidatov v postopku zaposlovanja ne zaposliš.

Opazke je izrekel Jeremy Boland, pomočnik ravnatelja osnovne šole Cos Cob v Greenwichu v ameriški zvezni državi Connecticut, ki je eno najbogatejših okrožij v državi. Bolanda so s skrito kamero posneli v pogovoru z neimenovano časnikarko projekta Veritas, pomočnik ravnatelja pa je v odgovoru na vprašanje o katoliških kandidatih v postopku zaposlovanja dejal: »Njih ne zaposliš.«

»Torej, ali bi kdaj zaposlili katoličana?« postavi dodatno vprašanje časnikarka, ki z Bolandom sedi v restavraciji. Boland odgovori: »Ne, tega ne bi storil … Kajti če je nekdo vzgojen po strogih katoliških merilih, je to enako, kot bi mu oprali možgane. Njihove miselnosti ne moreš nikoli spremeniti. Ko jih prosiš, naj premislijo o nečem novem, na primer o novi priložnosti, ali če slišijo 'o tem moraš razmišljati drugače', ne vedo, kako naprej – preveč togi so.«

Pristojni organi so pomočniku ravnatelja odredili »začasni dopust«.

Pristojni organi omenjenega šolskega okrožja so že sprožili uradno preiskavo. Kot zatrjujejo, »šola nikakor ne podpira mnenj, ki bi spodbujala diskriminatorne prakse zaposlovanja na podlagi rase, vere, spola ali starosti«. Posnetek z Bolandovimi izjavami je bil izjemno odmeven in pomočniku ravnatelja so po navedbah spletnega portala CNA odredili »začasni dopust«.

Boland na posnetku tudi navaja, kako po njegovem mnenju starši nimajo odgovornosti pri oblikovanju vrste izobraževanja, ki so ga otroci deležni v šoli. »Ne morem več mimo staršev,« zaupa časnikarki. »Starši čutijo, da je njihova odgovornost sooblikovati šole, ki nato oblikujejo njihove otroke, ali ne? In ker ne morem mimo staršev, ali imam res tolikšen vpliv na otroke, kot bi si želel? Ukrepam po svoje … Trenutno je moja naloga, da zaposlim prave učitelje.«

Ali delamo za starše ali za otroka?

V nekem drugem pogovoru s časnikarji je Boland izjavil: »Ali delamo za starše ali za otroka?« Na vprašanje si odgovori kar sam: »Delamo za otroka.« Časnikar se odzove z novim vprašanjem: »Torej ne gre za starševsko vzgojo?« in Boland odvrne: »Po mojem mnenju ne bi smelo biti tako.«

Pomočnik ravnatelja je komentiral tudi postopek prijave, češ da ne bi zaposlil kandidata, ki bi se odločil za podporo staršev, ko je odgovarjal na hipotetično vprašanje: »Na sestanku s starši predlagate načrt, ki ste ga pripravili za učenca, da bi razvil svoje bralne spretnosti, starši pa se s tem ne strinjajo: kako ravnate v takem primeru?« Če kandidat odgovori, da bi se postavil na stran staršev, »ne dobi službe,« je pojasnil Boland.

Diskriminatorne opazke zaposlenega v šolstvu so odločno obsodili tudi politični predstavniki omenjene ameriške zvezne države.

Kupi v trgovini

Razprodano
Šolski infarkt
Drugi priročniki
20,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh