Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Nikoli ne smemo opustiti prizadevanj za svet brez gobavosti'

Objava: 01. 02. 2010 / 13:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Nikoli ne smemo opustiti prizadevanj za svet brez gobavosti'

Včeraj smo obeležili 57. svetovni dan bolnikov, obolelih za gobavostjo

Včeraj je svet obeležil 57. svetovni dan obolelih za gobavostjo. Predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravstva Zygmunt Zimowski je ob tej priložnosti na predsednike škofovskih konferenc in druge odgovorne na področju pastorale zdravstva naslovil posebno pismo.

Oboleli za gobavostjo so pogosto odrinjeni na rob družbe in jih socialne mreže ne zajamejo. Na svetu je več kot 250.000 obolelih za to boleznijo, med katerimi je 12 % otrok starih manj kot 15 let. Konvencija o otrokovih pravicah sicer zagotavlja njihovo varstvo, v praksi pa je podoba drugačna, zato jim je potrebno nameniti več pozornosti. Družba je dolžna tudi drugim tovrstnim bolnikom zagotoviti boljše možnosti zdravljenja, naša posebna naloga pa je preprečevanje njihove stigmatizacije.

Cerkev je do gobavih vedno gojila posebna skrb, saj so številni misijonarji in nekateri svetniki osebno poslanstvo posvetili skrbi in negi zanje. Danes se tej nalogi posveča več združenj, ki si prizadevajo za solidarnost in pomoč tovrstnim bolnikom.

Kot je v posebnem pismu zapisal nadškof Zimowski, Vatikan poziva mednarodno skupnost in vlade, naj okrepijo svoje napore v boju proti gobavosti. Potrebne so učinkovitejše in obširnejše strategije, da bi izkoreninili širjenje te uničujoče bolezni. Obenem predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravstva nagovarja vernike, naj gobavih bolnikov ne odrivajo na rob družbe.

Predvsem v Aziji, Južni Ameriki in Afriki je gobavost še vedno razširjena, piše Zimowski. Največ primerov beležijo v Indiji in Braziliji. Gobavost pa je precej prizadela tudi dežele, kot so Angola, Bangladeš, Kongo, Indonezija in celo Mozambik.

V boju proti gobavosti ne zadošča zgolj medicinska oskrba, nadaljuje predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravstva. Zraven sodi tudi izobraževalna kampanja za boljšo higieno, pa tudi večja občutljivost do usod obolelih za to boleznijo. Njim in njihovim družinam je potrebno pomagati, da se otresejo popolne osame in prejmejo ustrezno pomoč.

Svetovni dan bolnikov, obolelih za gobavostjo, je po molitvi angelovega češčenja omenil tudi papež Benedikt XVI. Zavzel se je za še več medicinskih in humanitarnih ukrepov v boju proti bolezni, saj še dandanes za gobavostjo oboli zelo veliko število ljudi po svetu. Kot je dejal, ne smemo v svetu nikoli opustiti prizadevanj za svet brez gobavosti. Več deset tisoč vernikov na Trgu sv. Petra v Vatikanu je spomnil na belgijskega apostola gobavcev, Damiana de Veustra (1840-1889), ki je bil minulega oktobra razglašen za blaženega.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v letu 2007 za gobavostjo na novo obolelo 254.525 ljudi, novejših podatkov organizacija zaenkrat še ni zbrala. Po ocenah strokovnjakov naj bi bilo število novo obolelih znatno višje. Deset odstotkov obolelih predstavljajo otroci.

Na fotografiji: gobavec

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh