Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nikoli ne zaprimo vrat!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 08. 2015 / 10:59
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nikoli ne zaprimo vrat!«

»Nikoli ne zaprimo vrat!«

Papež je po poletnem premoru znova pričel s splošnimi avdiencami.

Znova civilno poročeni zakonci po besedah papeža Frančiška vsekakor »niso izobčeni in jih tako tudi ne obravnavamo«. Med današnjo splošno avdienco v Vatikanu je sveti oče spodbudil k bolj odprtemu in razumevajočemu odnosu do takšnih družin v župnijskih občestvih. V preteklosti so že njegovi predhodniki krepili zavest o tem, da znova poročeni zakonci vedno ostajajo del Cerkve. To miselnost je potrebno med verniki le še poglabljati. Frančišek je kot posebej pomembno izpostavil dejstvo, da se tudi ti zakonci redno udeležujejo svete maše.



O prejemanju zakramentov, kot sta spoved in obhajilo, po cerkvenem pravu za znova civilno poročene zakonce prepovedanem, papež med današnjo katehezo ni spregovoril. O tem vprašanju se v katoliški Cerkvi trenutno intenzivno razpravlja. Cerkev dobro ve, da druga zakonska zveza ni v skladu s krščanskim zakramentom, je poudaril papež. Kljub temu pa je potrebno na te ljudi gledati z materinskim srcem, »saj si vedno prizadevamo za blagor in zveličanje posameznika«.

Frančišek je opozoril tudi na različen pogled na vnovič civilno poročene zakonce. Potrebno je razlikovati med tistimi, ki so ločitev utrpeli, ter tistimi, ki so razpad zakona povzročili. Če so bili v drugem zakonu rojeni otroci, ima Cerkev do njih posebno odgovornost. »Kako lahko tem staršem zagotovimo, da bomo storili vse za krščansko vzgojo njihovih otrok, tako da jim bomo zgled prepričljive in dejavne vere, če jim odrekamo sodelovanje v občestvenem življenju?«

Pomembno je, da otroci Cerkev doživijo kot ljubečo mater, ki je vedno odprta za nova srečanja. Posebej pomemebna je skrb za otroke tudi zato, ker ti zaradi ločitve staršev največkrat še najbolj trpijo.

Romarji in obiskovalci so se na prvi papeževi sredini splošni avdienci po poletnem premoru zaradi visokih temperatur zbrali v dvorani Pavla VI.

Vir: Kathpress
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
365 dni z Božjo besedo
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh