Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Nikoli več nasilja! Nikoli več vojne! Nikoli več terorizma!'

Objava: 28. 10. 2011 / 08:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Nikoli več nasilja! Nikoli več vojne! Nikoli več terorizma!'

Predstavniki svetovnih verstev s papežem Benediktom XVI. na čelu so v Assisiju slovesno obnovili zavzetost za mir.

Okoli tristo predstavnikov verskih skupnosti in svetovnih religij, ki so se jim pridružili tudi predstavniki nevernikov, se je včeraj zbralo v Assisiju, da bi obeležili petindvajseto obletnico dneva molitve za mir, ki ga je v rojstnem mestu sv. Frančiška prvič sklical nekdanji papež Janez Pavel II. Papež Benedikt XVI. je na srečanje v Assisi, ki je potekalo pod geslom 'Romarji resnice, romarji miru', odpotoval z vlakom, na vlaku pa so se mu pridružile tudi druge verske delegacije, poroča Radio Vatikan.

Osrednji dopoldanski dogodek je potekal v baziliki Marije Angelske pri Assisiju, kjer so se zbrani ob ogledu kratkega videa spomnili prvega srečanja leta 1986. Uvodnemu pozdravu predsednika Papeškega sveta za pravičnost in mir kardinala Petra Turksona je sledilo deset nagovorov različnih verskih predstavnikov, in sicer ekumenskega patriarhata, anglikanske skupnosti, armenske skupnosti, nato ekumenskega sveta Cerkva, izraelskega rabinata, afriške vere yoruba, zbrane so nagovorili še predstavniki hinduizma, budizma in islama ter še predstavnica nevernih. Ob koncu je zbrane nagovoril tudi papež Benedikt XVI. Izpostavil je dve napačni obliki razumevanja in uporabe religije. Po eni religija postane vir nasilja. Človekova pravilna usmerjenost k Bogu pa vodi k miru, zato je po papeževih besedah potreben dialog in očiščenje religije. Po drugi strani pa obstaja zanikanje Boga, ki človeka spridi, mu odvzame preudarnost in ga vodi v nasilje. Odsotnost Boga namreč vodi v propad človeka in humanizma.

Po dopoldanskem programu in skromnem kosilu v samostanu Marije Angelske je sledil čas tišine, namenjen osebni molitvi in premišljevanju. Nato so se nekateri udeleženci srečanja, predvsem mladi, peš podali na tri kilometersko romanje od bazilike Marije Angelske do bazilike sv. Frančiška v Assisiju. Kot poroča Radio Vatikan, so se jim na cilju pridružili tudi papež Benedikt XVI. in delegacije svetovnih verstev. Romanje je predstavljalo simbol hoje vsakega človeka, ki vztrajno išče resnico in se trudi graditi mir in pravičnost.

Sklepni del včerajšnjega 'Dneva premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu' pa je potekal pred baziliko sv. Frančiška, kjer je bila tudi odmevna molitev za mir leta 1986. Med zbiranjem delegacij so čakajočim s pesmijo in koreografijo čas krajšali združeni škofijski in frančiškanski zbori ter skupini Gen Rosso in Gen Verde. Po uvodnem pozdravu predsednika Papeškega sveta za medverski dialog, kardinala Jean-Louisa Taurana, so predstavniki svetovnih verstev in drugih delegacij slovesno obnovili svojo zavzetost za mir, ki jo je papež Benedikt XVI. zaključil z besedami: 'Nikoli več nasilja! Nikoli več vojne! Nikoli več terorizma! Naj v imenu Boga vsako verstvo na zemljo prinaša pravičnost, mir, odpuščanje, življenje in ljubezen!'

Po zaključnih besedah svetega očeta in trenutku tišine so simbolično prižgali svetilke in jih izročili voditeljem delegacij. Kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, je člane delegacij nato povabil, naj si izmenjajo pozdrav miru in sprave. Zatem je sledilo slovo papeža Benedikta XVI. Sveti oče in drugi, ki so želeli, so se v nadaljevanju lahko še na kratko v molitvi zaustavili pred grobom sv. Frančiška Asiškega, v večernih urah pa so se gostje z vlakom vrnili v Vatikan.

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh