Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Niti Devica Marija si ni želela postati duhovnica«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 01. 2022 / 08:36
Oznake: Cerkev, Papež, Religija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 08:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Niti Devica Marija si ni želela postati duhovnica«
Koptski papež Tavadros II. in papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

»Niti Devica Marija si ni želela postati duhovnica«

Koptski cerkveni voditelj, patriarh Tavadros, je v nedavnem televizijskem pogovoru poudaril, da v skladu s Kristusovo voljo Cerkev nima nobene možnosti ženskam podeljevati zakramenta mašniškega posvečenja. Duhovništvo, tako koptski papež, je predvideno za moške.

Kristus je v času svojega javnega delovanja, o katerem poročajo evangeliji, za svoje učence izbiral moške, »niti Devica Marija pa si ni želela postati duhovnica«, je v pogovoru izpostavil koptski pravoslavni patriarh Tavadros II. in s tem opozoril na temelje nauka o duhovništvu, ki ga Katoliška cerkev deli z vsemi Pravoslavnimi in Starovzhodnimi cerkvami.

Kristus je v času svojega javnega delovanja, o katerem poročajo evangeliji, za svoje učence izbiral moške.

Patriarh Tavadros je za egiptovsko televizijo po navedbah nemškega spletnega portala kath.net spregovoril ob pravoslavnem božičnem prazniku minuli konec tedna. Voditelj največje krščanske skupnosti v arabskih deželah je v nekaj stavkih ponovil razloge, zakaj Katoliška in vzhodne krščanske Cerkve ne ponujajo možnosti, da bi tudi ženskam podeljevale zakrament duhovništva. Ob tem je koptski papež Tavadros znova izpostavil, da podeljevanje in izvajanje različnih služb in položajev v Cerkvi ni v skladu z logiko in zahtevami o »pravicah« in »dolžnostih« po merilih posvetne družbe.

Koptski papež Tavadros II. in kardinal Leonardo Sandri med srečanjem marca 2019. FOTO: Vatican Media

Izjave patriarha Tavadrosa o duhovništvu so v skladu z naukom Katoliške cerkve o tem vprašanju. Maja 2018 je tudi kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, trenutni prefekt Kongregacije za nauk vere, v izčrpnem prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano zapisal, da je Kristus sam ta zakrament podelil »dvanajstim apostolom, torej samo moškim, ki so ga nato podeljevali drugim možem«.

Kristus sam je zakrament duhovništva podelil dvanajstim apostolom, torej samo moškim, ki so ga nato podeljevali drugim možem.

»Cerkev,« tako kardinal Ladaria v omenjenem prispevku, »je vedno priznavala, da se čuti vezano na to Gospodovo odločitev, ki ne dopušča veljavne možnosti duhovniškega posvečevanja žensk«. V zvezi s tem je prefekt Kongregacije za nauk vere opozoril tudi na apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis, ki ga je 22. maja 1994 objavil papež Janez Pavel II.

Koptski papež Tavadros II. se je v televizijskem pogovoru distanciral tudi od stališč, ki spodbujajo obstoj t.i. »abrahamitske religije«, v katero se stekajo različni vplivi judovstva, krščanstva in islama. »Ta ideja,« tako koptski pravoslavni patriarh, »je kategorično nesprejemljiva«. Po njegovih besedah namreč zanika tri monoteistične religije in je večinoma uporabljena v politične namene, ko se pojavi potreba, da bi »izbrisali« določene značilnosti omenjenih treh religij.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh