Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Njena krona ostane med nami

Za vas piše:
Bojan Ravbar
Objava: 09. 08. 2023 / 13:24
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.08.2023 / 08:10
Njena krona ostane med nami
Marijino zaspanje, cerkev v Strunjanu. FOTO: Ubald Trnkoczy

Njena krona ostane med nami

Sprehod skozi »Marijin evangelij« – od rojstva do vnebovzetja, kot ga navdihujejo podobe v cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu.

Jutro za jutrom, devet let odklepam cerkev Marijinega prikazanja v Strunjanu. Pogled vsakič obstane na oltarni sliki (F. Valerio, 1520). Marija sedi na ruševinah cerkve in posluša. V noči med 14. in 15. avgustom 1512 čuvaja vinogradov Janez Grandi in Peter Zagrebčan zagledata svetlobo in pomislita, da gre za požar. Pohitita in ugledata Ženo v belem, ki sedi, posluša in pokaže, kje naj ji zgradijo cerkev. Hitro se razve, sledijo zaslišanja in mestni svet v Piranu že 5. decembra odloči: gradili bomo cerkev Mariji od prikazanja. 500 in več let romajo k njej z vseh strani. Danes se tudi jaz čutim romar med romarji, ko jo vsako jutro kličem zase in za družino človeštva. Ko odprem težka vrata, mi pogled seže čez morje. V duhu objamem svet in slehernega, ki mi je sestra in brat, izročam srcu Matere.

Marija prijoka na svet

Ob Njej se mi v podobah odpira knjiga življenja, njenega, mojega in vsakogar. Srečam se s stisko Joahima in Ane, ko nimata otrok. Takratna kultura n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh