Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 12. 2021 / 18:47
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 18:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«
Maria Ressa in Dmitrij Muratov FOTO: nobelprize.org

»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«

Letošnja Nobelova nagrajenca za mir Maria Ressa in Dmitrij Muratov menita, da je časnikarski poklic v času lažnih novic in preganjanja v veliki nevarnosti.

Muratov, ki prihaja iz Rusije, je na tiskovni konferenci v Oslu po navedbah STA poudaril, da je letošnja Nobelova nagrada po njegovem mnenju namenjena vsem časnikarjem. Kot je dejal, smo trenutno v težkih časih: »Časnikarstvo je pomagalo družbi, sedaj pa mora družba pomagati časnikarjem.« Opozoril je še, da nekatere vlade in oblasti raje vlagajo v laži kot v zaupanja vredno časnikarstvo.

Časnikarstvo je pomagalo družbi, sedaj pa mora družba pomagati časnikarjem.

Maria Ressa, ki prihaja s Filipinov, pa je ponazorila, kako je za časnikarje ponekod res težko, saj je sama potrebovala dovoljenje sodišča, da je sploh smela priti v Oslo. Prepričana je, da Nobelova nagrada ne pomaga le časnikarjem v njeni domovini, temveč povsod po svetu.

Nobelovo nagrado za mir letos prejmeta soustanoviteljica filipinske preiskovalne strani Rappler Maria Ressa in soustanovitelj ruskega neodvisnega časnika Novaja Gazeta Dmitrij Muratov, ki sta bila izbrana zaradi njunih naporov pri varovanju svobode izražanja.

Na Filipinih ustrelili znanega časnikarja

Na Filipinih pa so neznanci včeraj ustrelili znanega časnikarja. Jesus Jess Malabanan je bil sinoči ubit s strelom v glavo: 58-letni časnikar je sodeloval pri nagrajenem nizu reportaž tiskovne agencije Reuters o spornem boju filipinskega predsednika Rodriga Duterteja proti drogam.

Umorjeni filipinski časnikar je nazadnje delal za angleški časnik in televizijsko mrežo v filipinski prestolnici Manila. Po navedbah njegovih kolegov so mu grozili s smrtjo, vendar natančen motiv za njegov umor zaenkrat še ni znan.

Malabananu so grozili s smrtjo, vendar natančen motiv za njegov umor zaenkrat še ni znan.

Pri Reutersu so globoko pretreseni nad njegovo smrtjo. Filipinskega kolega so opisali kot »nadarjenega in vztrajnega časnikarja«, ki je z Reutersom leta 2017 sodeloval pri s Pulitzerjevo nagrado nagrajenem poročanju o boju proti drogam na Filipinih. Njegovi domači sodelavci so umor označili za nesmiselno in strahopetno dejanje ter pozvali filipinske oblasti, naj poiščejo odgovorne.

Malabanan je po podatkih filipinske nacionalne časnikarske zveze 22. časnikar po vrsti, ki so ga ubili na Filipinih, odkar je Duterte leta 2016 prevzel predsedniški mandat. Filipini sicer za časnikarje veljajo za eno najnevarnejših držav na svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh