Zapri
Iskanje

»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 12. 2021 / 18:47
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 18:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«

»Nobelova nagrada za mir namenjena celotni časnikarski skupnosti«
Maria Ressa in Dmitrij Muratov FOTO: nobelprize.org
Letošnja Nobelova nagrajenca za mir Maria Ressa in Dmitrij Muratov menita, da je časnikarski poklic v času lažnih novic in preganjanja v veliki nevarnosti.

Muratov, ki prihaja iz Rusije, je na tiskovni konferenci v Oslu po navedbah STA poudaril, da je letošnja Nobelova nagrada po njegovem mnenju namenjena vsem časnikarjem. Kot je dejal, smo trenutno v težkih časih: »Časnikarstvo je pomagalo družbi, sedaj pa mora družba pomagati časnikarjem.« Opozoril je še, da nekatere vlade in oblasti raje vlagajo v laži kot v zaupanja vredno časnikarstvo.

Časnikarstvo je pomagalo družbi, sedaj pa mora družba pomagati časnikarjem.

Maria Ressa, ki prihaja s Filipinov, pa je ponazorila, kako je za časnikarje ponekod res težko, saj je sama potrebovala dovoljenje sodišča, da je sploh smela priti v Oslo. Prepričana je, da Nobelova nagrada ne pomaga le časnikarjem v njeni domovini, temveč povsod po svetu.

Nobelovo nagrado za mir letos prejmeta soustanoviteljica filipinske preiskovalne strani Rappler Maria Ressa in soustanovitelj ruskega neodvisnega časnika Novaja Gazeta Dmitrij Muratov, ki sta bila izbrana zaradi njunih naporov pri varovanju svobode izražanja.

Na Filipinih ustrelili znanega časnikarja

Na Filipinih pa so neznanci včeraj ustrelili znanega časnikarja. Jesus Jess Malabanan je bil sinoči ubit s strelom v glavo: 58-letni časnikar je sodeloval pri nagrajenem nizu reportaž tiskovne agencije Reuters o spornem boju filipinskega predsednika Rodriga Duterteja proti drogam.

Umorjeni filipinski časnikar je nazadnje delal za angleški časnik in televizijsko mrežo v filipinski prestolnici Manila. Po navedbah njegovih kolegov so mu grozili s smrtjo, vendar natančen motiv za njegov umor zaenkrat še ni znan.

Malabananu so grozili s smrtjo, vendar natančen motiv za njegov umor zaenkrat še ni znan.

Pri Reutersu so globoko pretreseni nad njegovo smrtjo. Filipinskega kolega so opisali kot »nadarjenega in vztrajnega časnikarja«, ki je z Reutersom leta 2017 sodeloval pri s Pulitzerjevo nagrado nagrajenem poročanju o boju proti drogam na Filipinih. Njegovi domači sodelavci so umor označili za nesmiselno in strahopetno dejanje ter pozvali filipinske oblasti, naj poiščejo odgovorne.

Malabanan je po podatkih filipinske nacionalne časnikarske zveze 22. časnikar po vrsti, ki so ga ubili na Filipinih, odkar je Duterte leta 2016 prevzel predsedniški mandat. Filipini sicer za časnikarje veljajo za eno najnevarnejših držav na svetu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh