Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doživite noč v Vatikanskih muzejih!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 04. 2023 / 15:00
Oznake: Cerkev, Kultura, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2023 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Doživite noč v Vatikanskih muzejih!
Nočni obiski so posebej priljubljeni pri mladih in družinah. FOTO: Vatican Media

Doživite noč v Vatikanskih muzejih!

Vatikanski muzeji so sinoči znova uvedli večerne oglede muzejskih zbirk s podaljšanim delovnim časom: »poletna« ureditev bo trajala do 28. oktobra.

Vstopnice za nočne oglede je treba kupiti vnaprej, običajno prek spleta, pobuda pa je zaživela z željo, da bi muzejske prostore tudi v večernih urah za nekaj ur spremenili v kraje, kjer se lahko čudimo presežnemu, obkroženi z lepoto, stran od vsakdanjega vrveža in obveznosti, poroča spletni portal Vatican News.

Kot so pristojni v Vatikanskih muzejih zapisali v izjavi za javnost, je bila ta pobuda v obdobju pred koronaepidemijo zelo cenjena, muzeji pa so bili v večernih urah v pomladnih in poletnih mesecih zelo obiskani.

Od 14. aprila do 28. oktobra 2023 bodo Vatikanski muzeji tako vsak petek in soboto podaljšali delovni čas do 22.30, zadnji vstop bo ob 20.30.

Od 14. aprila do 28. oktobra 2023 bodo Vatikanski muzeji tako vsak petek in soboto podaljšali delovni čas do 22.30, zadnji vstop bo ob 20.30. Od 6. maja naprej se bo ob sobotah namesto ob 20. uri zapiral ob 18. uri, zadnji vstop pa bo ob 18. uri. Običajni obratovalni čas muzejev je od 9. do 18. ure.

Če se torej v naslednjih mesecih odpravljate na romanje v večno mesto, izkoristite priložnost za večerni ogled starodavnih znamenitosti!

Notranjost Vatikanskih muzejev. FOTO: Vatican Media

Čudovit pobeg

Pobuda »Noč v Vatikanskih muzejih« izhaja iz želje, da bi muzejske prostore za nekaj ur spremenili v kraje, kjer se je mogoče čuditi, učiti na zabaven način, poslušati glasbo in odkrivati lepoto daleč stran od vsakdanjega vrveža obveznosti.

Večerni obisk muzejev je postal zelo cenjena tradicija za tiste, ki želijo doživeti ogled svetovno znanih umetnin, potopljen v mirno in spodbudno nočno vzdušje.

Za vse zainteresirane je v enem najlepših odprtih prostorov na svetu, na dvorišču Cortile della Pigna, na voljo tudi t. i. »Happy Hour«, ki jo lahko rezervirate na spletni strani muzejev, kjer najdete tudi celoten program koncertov in informacije o drugih dejavnostih.

Večerni obisk muzejev je postal zelo cenjena tradicija za tiste, ki želijo doživeti ogled svetovno znanih umetnin, potopljen v mirno in spodbudno nočno vzdušje. V preteklih letih zbrani podatki o udeležbi javnosti so pokazali, da pobudo še posebej cenijo mladi in družine.

Znamenito dvorišče. FOTO: Vatican Media

Vatikanska lepota v mesečini

Večere bo spremljal bogat glasbeni program s koncerti, ki so organizirani v sodelovanju z Italijanskim nacionalnim odborom za glasbo in so namenjeni tudi predstavitvi talentov mladih študentov italijanskih konservatorijev.

Koncerti so vključeni v ceno običajne vstopnice.

Nič ni bolj osupljivega kot se potopiti v lepoto vatikanskih zbirk, osvetljenih z lunino svetlobo, v kateri se zrcali kupola bazilike svetega Petra.

»Nič ni bolj osupljivega,« razmišlja Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, »kot se potopiti v lepoto vatikanskih zbirk, osvetljenih z lunino svetlobo, v kateri se zrcali kupola bazilike svetega Petra.«

Vatikanski muzeji hranijo okoli 70.000 umetniških del, med drugim dela Leonarda da Vincija in Michelangelovo stropno poslikavo v Sikstinski kapeli. Papeške zbirke v apostolski palači so med najbolj obiskanimi muzeji na svetu, saj jih letno obišče več kot šest milijonov obiskovalcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh