Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocoj Gala koncert Radia Ognjišče, tudi z »dinamitko« Damjano

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 13. 11. 2022 / 12:35
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2022 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocoj Gala koncert Radia Ognjišče, tudi z »dinamitko« Damjano
Dinamitke sestavljajo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek. FOTO: arhiv Družine/Mediaspeed

Nocoj Gala koncert Radia Ognjišče, tudi z »dinamitko« Damjano

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani nocoj prirejajo 28. Gala koncert Radia Ognjišče, na katerem med drugim nastopajo solisti Pia Brodnik, Sara Briški Cirman – Raiven, Štefica Grasselli, Irena Vrčkovnik, Nuška Drašček, Nuša Derenda, Eva Černe Avbelj, Dinamitke (Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek), Gregor Ravnik, Gašper Rifelj, Klemen Torkar in harmonikar Robi Novak. Soliste spremlja Orkester slovenske vojske.

FOTO: Radio Ognjišče

»Dinamitka« Damjana Golavšek, pevka, igralka in glasbena pedagoginja je v letošnjem maju spregovorila za prilogo Naša družina. Kot je povedala, »uživa življenje« in po 50. dobiva vedno večje poklicne izzive, ki se jih loteva z metuljčki v trebuhu. Pri tem jo nedvomno podpira mož Čarli Novak, s katerim živi že več kot trideset let. Njeno življenje je nenehno prežeto z delom z otroki, s katerimi lahko izživi svojo spontanost, otroškost in igrivost.

Kavboji in Indijanci

Damjana Golavšek je svoje otroštvo preživljala na celjskem koncu. S sosedovimi otroki se je igrala kavboje in Indijance, kraljične in kralje … Imela se je odlično, pravi. Že kot majhna deklica je rada prepevala. Talent je dobila od mame, ki ji je kot dojenčku in pozneje veliko pela in jo učila celo drugega glasu, saj si je prvega takoj zapomnila.

Damjanina ljubezen do glasbe in gledališča je premagala košarko.

V srednji šoli je začela resno trenirati košarko v KK Libela in bila pri tem precej uspešna. A vmešala se je ljubezen do glasbe in gledališča. Ker vsega hkrati ne bi zmogla, je trenerju z veliko težavo povedala, da opušča košarko. Pridružila se je akustični glasbeni skupini Kladivo, konji in voda. Tu je nabirala prve glasbene izkušnje.

Vonj gledališča jo začara

Že v srednji vzgojiteljski šoli, ko je prvič zaznala vonj gledališča, jo je ta začaral. Zelo rada je stikala po gledaliških kotičkih in opazovala rekvizite ter kostume, večkrat je zašla tudi v masko, med lasuljarke. Eno sezono je v celjskem gledališču s člani njene glasbene skupine igrala v predstavi Bratje Karamazovi režiserja Mileta Koruna. Za to uprizoritev je skupina napisala tudi glasbo. S Karamazovimi niso manjkali niti na prestižnem jugoslovanskem gledališkem festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu.

Njena ljubezen do otrok in spodbujanje glasbene kulture pri otrocih traja že od mladih let.

Ob koncu srednje šole so ji vsi svetovali, naj se vpiše na igralsko akademijo, in o tem je resno razmišljala tudi sama. A vpisala se je drugam in pri tem je imela veliko opraviti zaljubljenost. Zaradi fanta je želela ostati v Celju. Ker je imela v Celju podružnico in je lahko tu obiskovala predavanja, se je vpisala na pedagoško akademijo v Mariboru. Njena ljubezen do otrok in spodbujanje glasbene kulture pri otrocih še vedno traja.

FOTO: arhiv Družine/Urška Košir

»Čudna učiteljica«

Poučevala je tudi v glasbeni šoli v Žalcu in odprla svoj glasbeni vrtec Muzikalček. Že desetletje se ukvarja z osnovnošolci v Dijaškem domu Gorica, ki je italijanska različica podaljšanega bivanja. Damjana razlaga, da je treba pri otrocih delati z glavo, a da moraš imeti tudi srce vedno s seboj. Otroci so enakovredni ljudje in če učitelj k njim pristopa zviška ter s podcenjevanjem, ne doseže ničesar.

Damjana Golavšek kot pedagoginja prisega na pozitivno motivacijo.

Golavškova prisega na pozitivno motivacijo. Pripoveduje: »Kot pedagoginja rada hodim po robu. Šolarjem veliko pustim, a ker sem uspela med nami vzpostaviti vzajemno spoštovanje, vedo, kdaj je čas za sprostitev in kdaj za resno delo. Priznam, da sem pred njimi precej sproščena in jih s svojimi igralskimi sposobnostmi rada zabavam. Letos je neki učenec, ki je prvič prišel na moje glasbene urice, moji sodelavki povedal: »Veste, imam zelo čudno učiteljico za glasbo.« (smeh) Ko so otroci sproščeni, lahko dobimo zaklade, ki si jih še predstavljati ne moremo. Sicer pa prisegam na čudnost, sproščenost, avtentičnost, na to, da si tak, kot si.«

Skrivanje pred bendom

Damjana je srečno poročena z nekdanjim gugujevcem Čarlijem Novakom. Spoznala sta se v skupini Hot hot hot, kjer je Čarli igral bas kitaro, ona pa je prepevala. Kmalu sta se spoprijateljila in veliko pogovarjala, med pavzami odhajala na kavice … Sčasoma je med njima preskočila iskrica. A svojo ljubezen sta pred bendom kar nekaj časa skrivala, saj je bilo rečeno, da ni dobro, če se akterji benda zaljubijo med seboj. Ko sta nazadnje le povedala, da hodita, so se jima smejali, češ da so že ves čas vedeli.

Dinamitke. FOTO: arhiv Družine/Urška Košir

Tri hčere

S Čarlijem sta kmalu osnovala »sestavljeno« družinico. Čarli je imel hčeri Reo in Mašo iz prejšnjega zakona, Damjana pa hčer Tajo. Potrebnega je bilo veliko potrpljenja, kompromisov in zaupanja, da je življenje steklo tako, kot mora. V zakonu Damjana stavi na medsebojno dopolnjevanje, skupne prioritete ter tudi na ohranitev individualnosti. Vseh svojih želja zaradi partnerja ne smeš žrtvovati, temveč moraš še naprej razvijati svoje talente, pove.

Damjani dom in družina pomenita zatočišče.

Z možem sta se po dolgih letih bivanja v Ljubljani odločila za preselitev na Vipavsko. Živita v naselju Gaberje pri Štanjelu. Damjani dom in družina pomenita zatočišče. Tu lahko zbere misli, se umiri in sprosti, da lahko znova »vzbrsti« na odru.

Osebni razvoj

Damjana zase pravi, da je svojo ženstvenost začela razvijati šele po 50. letu in da je k temu veliko pripomoglo tudi nastopanje v uspešnem muzikalu Mamma mia. »Prej so me bolj kot samozavest v moji ženski lepoti zaznamovale hudomušnost, otroškost in spontanost. Ko pa sem dobila vlogo Tanye v Mamma mii, sem morala v ženstvenosti precej pretiravati. Kmalu sem se začela pri tem dobro počutiti tudi v resničnem življenju.«

Damjana ne podpira pretirane razgaljenosti pri ženskah.

Pojma ženstvenosti pa ne moremo zamenjati z neposredno erotičnostjo. Damjana pripoveduje, da morajo neke skrivnosti ostati le za partnerja. Ni pristaš ekscesne razgaljenosti. Če vloga zahteva določeno mero seksapila, bo svojo nalogo seveda opravila, a tako ona kot tudi njen mož razumeta razliko med neko vlogo in Damjano osebno. Ta notranji naboj je sicer zelo pomemben, a ga moramo navzven prinašati z veliko mero odgovornosti.

FOTO: arhiv Družine/Neža Plestenjak

V svetu všečkov

Zaveda se, da je v svetu všečkov za mlade ženske trenutno zelo težko. »Ker ženske ne morejo dosegati postavljenih idealov, prihaja do nepotrebnih depresij. Vemo, da so na teh platformah filtri. Svoji fotografinji vedno rečem, naj jih pri meni ne uporabi preveč, saj mora moj izraz ostati naraven. Tudi starati se želim naravno. Notranjo lepoto bom lahko ohranila le, če bodo moje misli lepe, dejanja prijazna in če se bom obnašala tako, da bom zvečer mirno zaspala. To bo odsevalo tudi navzven.«

Damjana je v letošnji pomladi navduševala kot imitatorka v televizijski oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Damjana tudi v letošnjem letu ni počivala. Spomladi nas je navduševala kot imitatorka v televizijski oddaji Znan obraz ima svoj glas. Ta šov spremlja že od začetka predvajanja pri nas. Sodelovanje v njem je konkreten zalogaj. Ker oddaje potekajo v živo, »popravca« ni, nabor skladb, ki jih morajo sodelujoči predelati, pa je ogromen.

Na odru z najboljšima prijateljicama

Pri muzikalu Mamma mia je bilo Damjani čudovito nastopati tudi zato, ker je oder delila z najboljšima prijateljicama Alenko Godec in Simono Vodopivec Franko. Vse tri ženske, ki se poznajo že iz srednje glasbene šole, imajo srečo, da lahko svoje življenje in ustvarjanje delijo s partnerji. Vseh šest se jih druži tudi zasebno. Njihovo prijateljstvo je po Damjaninih besedah tako čudovito, da »povzdiguje njeno bitje« in »ne izčrpava«. Ko so skupaj, ideje kar brstijo, dodaja. Združile so se tudi v trio Dinamitke; imajo svoj šov, kjer nastopajo skupaj z Marjanom Buničem.

Kupi v trgovini

Vodnik po duhovni glasbi
Priročniki za glasbo in film
38,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh