Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocoj predstavitev Zbirke Primoža Premzla

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 08. 12. 2021 / 09:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocoj predstavitev Zbirke Primoža Premzla
Primož Premzl, založnik, galerist in zbiralec mariborskega domoznanskega gradiva FOTO: Matjaž Wenzel/FB Primož Premzl

Nocoj predstavitev Zbirke Primoža Premzla

Založnik, galerist in neutruden zbiralec mariborskega domoznanskega gradiva Primož Premzl predstavlja monografijo z bogato zasebno zbirko: po skoraj 40 letih zbiranja jo sestavlja več kot 20.000 enot različnih domoznanskih vsebin na papirju.

Knjigo s preprostim naslovom Zbirka Primoža Premzla bo lanski Schwentnerjev nagrajenec danes predstavil na dogodku Zasedanja s knjigami v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM). Kot poroča STA, gre za predstavitev in poskus evidentiranja zasebne zbirke za javno dostopnost.

Zapriseženi zbiratelj je že v otroštvu zbiral »vse mogoče sličice« za lepljenje v albume.

Knjiga prinaša življenjsko zgodbo zapriseženega zbiratelja, ki v otroštvu zbira vse mogoče sličice za lepljenje v albume, v 70. letih priljubljene značke, nato pa se poglobi v filatelijo in numizmatiko. Na začetku študija leta 1983 ga starejši zbirateljski prijatelj seznani s svetom starih razglednic in fotografij in začne se njegovo strastno zbiranje, ki ga v naslednjem koraku pripelje še do starih vedut, kartografije, knjig, plakatov in drobnih tiskov, večinoma vezanih na Maribor in širšo okolico.

Zbirka zemljevidov in delno zbirka starih grafičnih vedut sta razširjeni na celotno slovensko Štajersko, zbirka telovadnih društev Sokol in Orel pa zajema ves slovenski etnični prostor.

V uvodnem besedilu Zbirateljstvo kot način življenja avtor predstavi svojo življenjsko zgodbo, razmišljanje o psihološko-socioloških vidikih zbirateljstva in kratko zgodovino zbirateljstva v svetu in pri nas. Sledi predstavitev zbirke po področjih, in sicer zemljevidi in načrti, vedute, fotografije, razglednice, plakati in drobni tiski, knjige in publikacije, zbirka tipkopisov in rokopisov Jožeta Curka, filatelija, osebnosti, Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor, telovadni društvi Sokol in Orel ter steklovina, porcelan, keramika ter ulične tablice in izveski za javno rabo.

Knjiga je izšla z namenom, da bi zbirko predstavili javnosti.

Knjiga je izšla z namenom, da bi zbirko predstavili javnosti. »Želja lastnika zbirke je, da se ne bi nikoli razdrobila in da bi v danem trenutku postala del javno dostopne zbirke ene od ustanov, ki so namenjene varovanju premične dediščine. Trenutek je pravšnji, da se zbirka postopoma evidentira in - z objavo na spletu - postane javno dostopna. S tem bo vsekakor postala bolj prepoznavna in bo imela več možnosti za vključitev v sistem javnih zbirk, kakršne so v domeni knjižnic, arhivov in muzejev in jih po zakonu podpirajo država in lokalna skupnost,« izpostavljajo v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Primož Premzl je doslej založil in izdal več kot 50 knjig iz umetnostne zgodovine, zgodovine in etnologije.

Primož Premzl, rojen v Mariboru, je leta 1986 zaključil študij na oddelku za fiziko Pedagoške fakultete v Mariboru, leta 1992 pa je ustanovil založniško in galerijsko podjetje.

Doslej je založil in izdal več kot 50 knjig iz umetnostne zgodovine, zgodovine in etnologije. Med najpomembnejšimi je v obrazložitvi ob lanskem prejemu Schwentnerjeve nagrade za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva izpostavljena izdaja popolnega faksimila z naslovom Statut mesta Ptuj iz leta 1376.

Nalaganje
Nazaj na vrh