Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maribor: mesto v 20. in 30. letih 20. stoletja

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 10. 04. 2018 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maribor: mesto v 20. in 30. letih 20. stoletja

Umetniški kabinet Primož Premzl je izdal zajetno in slikovno izjemno bogato knjigo Novi Maribor. Mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja.

Umetniški kabinet Primož Premzl je izdal zajetno in slikovno izjemno bogato knjigo Novi Maribor. Mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja.


Tržni dan na Glavnem trgu leta 1936

Knjiga Novi Maribor je sestavljena iz dveh delov. V prvem so objavljene izbrane fotografije, ki zelo nazorno prikazujejo Maribor z okolico v 20. in 30. letih 20. stoletja. Pretresljive so tiste, ki prikazujejo Maribor, ki je bil uničen med zavezniškimi bombardiranji v zadnjem delu druge svetovne vojne.

V drugem delu knjige je etnologinja dr. Maja Godina Golija opisala Maribor in življenje v njem v obravnavanem obdobju, tudi ta je bogato slikovno ilustriran. Čas med vojnama je na­zorno predstavila v kontekstu družbeno-gospodarskih razmer in mednacionalnih trenj ter z različnimi oblikami družabnosti in preživljanja prostega časa tedanjih Mariborčanov.


Pogled z Narodnega doma na frančiškansko cerkev in Piramido leta 1937

V prvem dodatku je objavljen reprint besedila Novi Maribor. Ob 20-letnici slovenskega Ma­ribora ga je napisal Ludvik Zorzut (1892–1977), ki je bil v letih med 1925 in 1941 mestni uradnik na magistratu. Razpolagal je z uradnimi statističnimi podatki, ki mesto verodostojno pred­stavljajo s številkami in navedenimi dosežki slovenskega Maribora. V nadaljevanju je nekaj krajših besedil Primoža Premzla, s katerimi je ilustriral obravnavano obdobje in vsebino knjige tako še dodatno obogatil.

Vesele in žalostne zgodbe o meščanih in prišlekih

S posameznimi temami se po knjigi prepletajo tudi izseki iz spominske proze pisatelja Zorka Simčiča, pesnika, pisatelja, esejista in bibliote­karja Jara Dolarja, umetnostnega zgodovinarja in muzealca dr. Sergeja Vrišerja in pisatelja Smiljana Rozmana, ki so med svetovnima voj­nama v Mariboru preživljali otroštvo in mladost, s krajšimi odlomki literarnih del pa so vključeni še Bratko Kreft, Janko Glazer in Drago Jančar. Poleg tega so dodani tudi izvirni časo­pisni članki in humoristični zapisi, ki z zna­čilnim duhom časa dopolnijo povedano in bralcu tako kar se da približajo to medvojno obdobje. Gre za zanimive vesele, žalostne, zabavne, pa tudi bizarne zgodbe o meščanih in prišlekih vseh vrst.

Domoznanska zbirka Primoža Premzla

Poseben poudarek je namenjen ob­javi številnih slikovnih prilog, ki so širši javnosti manj znane. Osnovo prikazanega gradiva tvori izbor iz obsežne domoznanske zbirke, ki jo Primož Premzl načrtno zbira in dopolnjuje od začet­ka študija leta 1983, nekaj atraktivnih posnetkov in redko ohranjenih plakatov pa je iz zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, Pokrajinskega arhiva Maribor in Uni­verzitetne knjižnice Maribor.


Vrvež na Aleksandrovi, danes Partizanski cesti v 30. letih

Poznavanje preteklosti je pomembno za boljše razumevanje sedanjosti. O Mariboru so bila zato napisana že številna poljudna in tudi po­globljena znanstvena besedila in cele knjige. Želja pričujočega dela je, da bi s študijo ter z osebnimi pripovedmi, časopisnimi članki in iz­branimi podobami to medvojno obdobje v mestu bralcu čim bolj približali.

Maribor: mesto porezanih korenin

Kot je nekoč rekel akademik Zorko Simčič, je Maribor »mesto porezanih korenin«. Mesto je namreč doživelo kar nekaj sprememb identitete. Prvo je doživelo po prevratnih dogodkih leta 1918 z množično odselitvijo avtohtonega nem­škega meščanstva, v slabega četrt stoletja, ob začetku druge svetovne vojne leta 1941, pa še drugo, to pot z izgubo delavsko-meščanskega in večnacionalnega profila. Po koncu vojne, v novih družbeno-političnih razmerah, etnično očiščen, z nacionalizirano zasebno lastnino, spodbujano industrializacijo in množičnim priseljevanjem kmečko-vaškega življa, je Maribor doživel že tretjo spremembo identitete.

Posebna dragocenost te knjige je, da iz nje izvemo, kako gospodarsko in kulturno je bilo razvito to mesto v času med obema svetovnima vojnama. Mesto se je zelo spremenilo po razpadu Avstro-ogrske po prvi svetovni vojni, še bolj pa med drugo svetovno vojno (uničujoča bombardiranja mesta) ter po njenem koncu in »prihodom« komunizma.

Več v priponki.

Maribor,Premzl,Novi Maribor - PRIPONKA.docMaribor,Premzl,Novi Maribor - PRIPONKA.doc

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh