Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocoj tv predvajanje filma o Jami pod Macesnovo gorico

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 17. 05. 2024 / 12:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2024 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocoj tv predvajanje filma o Jami pod Macesnovo gorico
Scenarist in režiser filma dr. Jože Dežman pred Jamo pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. FOTO: Bogomir Štefanič

Nocoj tv predvajanje filma o Jami pod Macesnovo gorico

Povojno morišče in grobišče pod Macesnovo gorico, dokazani kraj množične smrti Slovencev (v brezno je bilo vrženih 3.450 žrtev) kljub vsem oviram in ignoranci medijskega »glavnega toka« s pretresljivo prepričljivostjo vstopa v najširši javni prostor – nocoj ob 20. uri, na (ukinjeni) narodni dan spomina na žrtve komunizma, tudi s televizijskim predvajanjem dokumentarca o tem kraškem breznu in njegovih žrtvah na Novi24TV.

Trije elementi raziskave o Macesnovi gorici

16. maja je bilo javnosti predstavljeno tudi šesto poročilo vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč; kot vsa poprej je tudi to izšlo pri založbi Družina, uredniško pa ga je zasnoval dr. Jože Dežman. Tokratno poročilo nosi naslov 3.450 umorjenih – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico in prinaša 16 prispevkov, ki z različnih strokovnih zornih kotov osvetljujejo zasute skrivnosti kraškega brezna v Kočevskem rogu – povojnega morišča Slovencev.

Poročilo (več o njegovi predstavitvi lahko preberete tukaj) lahko razumemo tudi kot obsežen »katalog« k razstavi o Macesnovi gorici, ki je bila do 10. maja postavljena v Zavodu sv. Stanislava, od 17. maja dalje pa je v drugo na ogled v samostanu sv. Ane v Kopru, od koder bo šla v Novo Gorico in še v druge slovenske kraje.

Tretji element iste raziskave o Macesnovi gorici (poleg razstave in monografije) pa je dokumentarni film, ki si ga je že doslej v nekaj projekcijah v Zavodu sv. Stanislava ogledalo več kot dva tisoč ljudi. Samo na dan uradne premiere na god sv. Marka si ga je v treh predvajanjih ogledalo več kot 700 gledalcev, v pogovorih po predvajanjih pa so prišle do izraza solze sočutja, besede razumevanja, zagotovila za vztrajanje v razkrivanju resnice in iskrenem pogovoru, poziv k spreobrnjenju slovenskih kreonov …

Nocoj dve predvajanji dokumentarca

Danes sta za ogled filma dve možnosti. Ob 20. uri bo predvajan na prireditvi v Kopru ob odprtju razstave o Jami pod Macesnovo gorico v samostanu sv. Ane, ki ji bo sledila predstavitev šestega poročila vladne komisije za prikrita grobišča in pogovor z dr. Jožetom Dežmanom (z njim se bo pogovarjala publicistka Erika Jazbar).

Najširše občinstvo pa si bo film lahko ogledalo tudi v televizijskem predvajanju, ki ga prav tako ob 20. uri omogoča Nova24TV. Film bo kmalu prosto dosegljiv tudi na spletu, o čemer bomo še obveščali.

Nalaganje
Nazaj na vrh