Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nogomet je simbol miru med veroizpovedmi«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 09. 2014 / 09:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Nogomet je simbol miru med veroizpovedmi«

»Nogomet je simbol miru med veroizpovedmi«

Sinočnjo medversko tekmo za mir si je ogledalo na tisoče nogometnih navdušencev.

Svetovne veroizpovedi bi po besedah papeža Frančiška lahko živele v miru in solidarnosti, ne da bi ob tem izgubile svojo istovetnost. Močan simbol za to je spoštljivo tekmovanje v športu, še posebej nogometu, je sveti oče dejal med včerajšnjim sprejemom za udeležence »medverske nogometne tekme za mir«, ki so jo svetovne nogometne zvezde sinoči odigrale na rimskem olimpijskem stadionu. Nogometaši pripadajo skoraj vsem največjim svetovnim veroizpovedim, med njimi najdemo kristjane, muslimane, hindujce, budiste in šintuiste. V italijanski prestolnici so sinoči med drugim nastopili Lionel Messi, Ronaldinho, Gianluigi Buffon in Andrea Pirlo.



»Prav veroizpovedi so še posebej poklicane, da delujejo kot orodje miru in ne sovraštva«, je Frančišek zatrdil med srečanjem v vatikanski dvorani za avdience. »Kajti v Božjem imenu lahko vedno posredujemo zgolj ljubezen.« Argentinski nogometaš Diego Maradona, ki je prav tako sodeloval v športnem spopadu, je papeža ob srečanju prisrčno objel in mu izročil nogometni dres argentinskega moštva s številko deset in imenom »Francisco«. Papež pa je igralcem podaril majhno oljko kot znamenje miru.

»Ljudje, predvsem mladi, občudujejo vaše atletske sposobnosti. Pomembno je, da jim dajete dober zgled, tako na športnem igrišču kot zunaj njega«, je pojasnil Frančišek. Z izpovedovanjem vere in izkazovanjem človečnosti igralci dokazujejo, da je vsesplošna »kultura srečanja« nekaj izvedljivega, če temelji na solidarnosti in miru. Svet potrebuje takšna prizadevanja, da ne podleže diskriminaciji veroizpovedi in različnih ras. »In z nocojšnjo tekmo izrekate 'ne' sleherni obliki diskriminacije«, je nogometašem zagotovil papež Frančišek. Kot je pojasnil, je sinočnja tekma spodbuda, da bi veroizpovedi in šport med seboj tesno sodelovali za novo dobo prijateljstva med narodi.



Kot poroča Radio Vatican, si je sinočnjo medversko nogometno tekmo za mir na rimskem olimpijskem stadionu ogledalo na tisoče starih in mladih športnih navdušencev.

Vir: Kathpress / RV
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh