Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nogomet. Slovenija : Argentina

Za vas piše:
K. H.
Objava: 19. 06. 2015 / 07:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nogomet. Slovenija : Argentina

Nogomet. Slovenija : Argentina

Na tretji tekmi na Bledu je za argentinske nogometaše slovenskih korenin navijal tudi duhovnik iz Buenos Airesa Franc Cukjati.

V juniju, ko se Slovenci v duhu in molitvi spominjamo 70. obletnice umika tisočev Slovencev na Koroško in od tam v Argentino, je na gostovanju na slovenskih nogometnih igriščih 22 mladih nogometašev iz druge in tretje generacije povojnih beguncev, ki so si drugi dom poiskali v argentinskem Buenos Airesu. Nogometna ekipa Zedinjena Slovenija iz Argentine je v tem tednu že odigrala tri tekme s slovenskimi nogometaši, danes, v petek, jo čaka še četrta.

»Pogoj za članstvo v ekipi Zedinjena Slovenija so slovenske korenine,« nam je povedal Marko Vombergar. Čeprav se na igrišču in s trenerske klopi sliši v glavnem vpitje in navijanje v španščini, večina igralcev govori slovensko, mnogi med njimi tekoče. »Seveda pa je šport tisto področje druženja, kjer Slovenci v Argentini najmanj uporabljamo slovenščino. Bolj je slovenščina prisotna na kulturnem področju, tam skoraj ni slišati španske besede,« je povedal med tekmo na Bledu, ko so gostje domačine premagali z 2 proti 1, Vombergar, ki je Zedinjeno Slovenijo že zastopal na prejšnjih štirih gostovanjih, tokrat je na igrišču njegov mlajši sin Marjan, sam pa je v spremljevalni ekipi.


Ekipo Zedinjena Slovenija sestavlja 22 nogometašev v starosti od 16 do 32 let. Pogoj za članstvo so slovenske korenine.

Nogometnemu svetu ime ekipe Zedinjena Slovenija ni neznano, saj so v zadnjih 15 letih na gostovanju že petič. Prvič so Slovencem prikazali argentinski nogomet leta 2001, zatem pa še leta 2002, 2004 in 2007. Po tistem se je generacija nogometašev zamenjala, starejši (druga generacija) so odhajali, prihajali so mladi iz tretje generacije. Rednih treningov sicer niso imeli, so se pa zbrali skupaj za nekaj buenosaireških lokalnih turnirjev. Po lanskem odmevnem obisku slovenske nogometne reprezentance v Argentini, ko so slovenski nogometaši s trenerjem Srečkom katancem obiskali tudi Slovenski dom in se družili z nogometnimi navdušenci, pa so se navdušili za ponovno gostovanje v domovini svojih starih staršev. Organizacijo tokratnega gostovanja so prepustili Nogometni zvezi Slovenija, ki jim je izbrala štiri ekipe iz 3. slovenske lige.


Talente in po vsem svetu poznano argentinsko nogometno borbenost prikazujejo fantje iz ekipe Zedninjena Slovenija v teh dneh po slovenskih igriščih.

Kot pravijo gledalci, ki jih na tekmah ne manjka, blejsko tekmo v četrtek zvečer je med drugim spremljal duhovnik Franc Cukjati, ki deluje med argentinskimi Slovenci, mladim argentinskim nogometašem slovenskih korenin morda res manjkajo izkušnje in kilometrina – oboje se pridobi šele z leti, nikakor pa jim ne manjka talent in vsemu svetu poznana argentinska borbenost. »Pri nas v Argentini je nogomet v ospredju – 90 odstotkov je nogometa, ostalo so drugi športi. Slovenija ima sicer izjemne športnike, vendar je nogomet enakovreden drugim športom,« ugotavlja Vombergar.

Današnji večerni tekmi (ob 17. uri) v Mengšu (Zedinjena Slovenija : Mengeš) bo ob 19. uri sledila še ena zanimiva tekma: spremljevalna ekipa zedinjene Slovenije, med njimi je nekaj profesionalcev, a vsi slovenskih korenin oziroma kako drugače sorodstveno povezani s Slovenijo – trener na primer je poročen s Slovenko –, se bo pomerila s kolegi, ki so se po osamosvojitvi iz Argentine vrnili v domovino svojih staršev. Ne dvomimo, da pravega športnega duha na igrišču in navijačev na tribunah ne bo manjkalo.


Pred tekmo nogometaši Zedninjene Slovenije ponosno dvignejo slovensko in argentinsko zastavo. Obe sta njihovi ...


Z nogometaši je prišla osemčlanska spremljevalna ekipa, med njimi je tudi podjetnik in nogometni navdušenec Heri Zupan (v beli kapi). Trener je sicer Argentinec, poročen s Slovenko.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh