Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nogometaši so odgovorni za podobo športa«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2014 / 09:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Nogometaši so odgovorni za podobo športa«

Papež: Kot deček sem pogosto obiskal nogometni stadion in na to imam lepe spomine.

Nogometaši in njihovi športni funkcionarji nosijo zelo veliko družbeno odgovornost, je dejal papež Frančišek minuli konec tedna, ko je sprejel poklicne igralce dveh italijanskih prvoligašev iz Neaplja in Firenc, nogometnih klubov Napoli in Fiorentina, pa tudi delegacijo visokih funkcionarjev italijanske nogometne zveze in prve italijanske lige. Frančišek je svoje goste opozoril, da denar nikoli ne sme vladati športu.

»Danes se nogomet giblje na velikem poslovnem polju, zaradi oglaševanja, televizijskih prenosov in podobnega. Toda gospodarski dejavnik ne sme prevladati nad športnim, saj lahko zastrupi vse, pa naj bo to na mednarodni, narodni ali krajevni ravni«, je prepričan papež Frančišek. Ob tem velja, da je za to potrebno poskrbeti »od zgoraj« in športnim prireditvam povrniti »športno dosotjanstvo«.

»Pri tem nogometaši nosite veliko odgovornost. Ste v središču pozornosti in mnogo vaših občudovalcev je še zelo mladih. Tega se zavedajte in mislite na to, da vaše vedenje vedno nekje odmeva, tako dobro kot tudi slabo. Vedno bodite pravi športniki«, je po navedbah Radia Vatikan dejal nogometni navdušenec Frančišek.

Šport sam po sebi ima veliko vzgojno vrednost in lahko veliko doprinese k rasti in razvoju človeka, je nadaljeval papež, pri čemer je imel v mislih predvsem osebno in družbeno rast, skladnost telesa in duha, solidarnost in spoštovanje.

»Kot deček sem pogosto obiskal nogometni stadion in na to imam lepe spomine. Veseli trenutki, ob nedeljah, s člani moje družine. Želel bi si, da bi nogomet in vsi drugi priljubljeni športi znova pridobili to razsežnost praznovanja«, je sveti oče obujal spomine na svoje otroštvo v Argentini. Frančišek je že dolgo let častni član argentinskega kluba San Lorenzo (»Club Atletico San Lorenzo de Almagro«), trenutnega polletnega ligaškega prvaka.

Ob zaključku srečanja je papež nogometašem zaželel še »lepo športno praznovanje«, saj so minulo soboto v Rimu podelili nogometno pokalno lovoriko, za katero sta se pomerila omenjena kluba. Tokrat so bili boljši žogobrci iz Neaplja.

Vir: Kathpress / RO / STA

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh