Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nogometna tekma v Vatikanu z neodločenim 7:7 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2021 / 12:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nogometna tekma v Vatikanu z neodločenim 7:7 [VIDEO]
Integracija je pot za mirno sobivanje, osnovo tega pa predstavlja vzgoja otrok FOTO: Vatican Media

Nogometna tekma v Vatikanu z neodločenim 7:7 [VIDEO]

Dobrodelna nogometna tekma, ki sta jo včeraj v Vatikanu odigrala moštvo Svetovne romske organizacije in papeževa ekipa Fratelli tutti, se je končala z neodločenim izidom 7:7.


Dobrodelno tekmo je sodil Ciro Immobile, italijanska nogometna zvezda, namen tokratnega soočenja obeh ekip pa je bilo tudi zbiranje sredstev v podporo projektu »A kick against exclusion« (Brca proti izključevanju), ki jo oglašuje papeževa rimska škofija, z njo pa želi spodbuditi k vključevanju Romov in drugih najbolj ranljivih oseb, poroča avstrijski Kathpress.

Tekma je bila »izredno lepa«, igralci prizadevni, sodniki pa so tu in tam »malce zamižali na eno oko«.

Papeževo ekipo »Fratelli Tutti« so sestavljali švicarski gardisti, zaposleni v Vatikanu, njihovi otroci ter duhovniki z vatikanskega državnega tajništva, iz rimske kurije in s papeške diplomatske akademije. Za moštvo Fratelli Tutti so zaigrali tudi trije mladi migranti, za katere skrbijo pri rimski Skupnosti sv. Egidija, in mladenič z Downovim sindromom, ki sicer sodeluje na dogodkih paraolimpijskih iger, s čimer so v Vatikanu želeli konkretno pričevati o vključevanju vseh ljudi in pomenu včerajšnje tekme.

FOTO: Vatican Media

Tekma je bila »izredno lepa«, so zapisali pri Radiu Vatikan, igralci prizadevni, sodniki pa so tu in tam »malce zamižali na eno oko«. Rezultat ob polčasu je bil 6:1 v prid moštvu Svetovne romske organizacije, drugi polčas pa se je po opazni popustljivosti uspešnejše ekipe zaključil izenačeno. Obe moštvi sta bili deležni enajstmetrovke, dva malce »sumljiva« stranska gola papeževe ekipe je sodnik Immobile odločil s pomočjo posnetkov na telefonu. Trenerja obeh ekip sta zaradi »neprimernega vedenja« prejela vsak svoj rumeni karton.

Papež Frančišek: ni pomembno, kdo zadane več golov, kajti odločilni gol boste dali skupaj

Udeležence in organizatorje prijateljske nogometne tekme je v soboto v avdienco sprejel tudi papež Frančišek, ki je z veseljem pozdravil zamisel o »papeževi ekipi«, ki pa ne pomeni sodelovanja kardinalov. V nagovoru je izpostavil, da moštvi tekme ne bosta odigrali eno proti drugemu, temveč eno z drugim, torej skupaj, »v slogu športne navdušenosti, živete s solidarnostjo in zastonjskostjo, z ljubiteljskim in vključujočim duhom«.

FOTO: Vatican Media

Sveti oče je poseben pozdrav namenil trem migrantom iz »svoje« ekipe, »ki so prehodili pot, zaznamovano s surovostjo in nasiljem«. Mladeniče je sprejela Skupnost sv. Egidija in so trenutno so v obdobju vključevanja.


Na člane romske ekipe se je obrnil z besedami, da »dobro pozna njihovo zgodovino, njihovo resničnost, njihove strahove in njihova upanja«, zato s posebno ljubeznijo spodbuja projekt »Brca proti izključevanju«, »da ta tekma ne bi bila zgolj osamljen dogodek«.

Papež s posebno ljubeznijo spodbuja projekt »Brca proti izključevanju«, da ta tekma ne bi bila zgolj osamljen dogodek.

Papež je še izpostavil velik pomen prijateljske tekme, ki po njegovih besedah kaže, da je integracija pot za mirno sobivanje, osnovo tega pa predstavlja vzgoja otrok: »Otroci, vsi otroci imajo pravico, da brez ovir in izključevanja rastejo skupaj. In šport je eden od krajev srečanja in enakosti, ki lahko gradi skupnost prek mostov prijateljstva.«

Nalaganje
Nazaj na vrh