Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nogometni pokal za brezdomce: občutek lastne vrednosti je 'najlepši gol'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 06:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nogometni pokal za brezdomce: občutek lastne vrednosti je 'najlepši gol'

Direktor avstrijske Karitas poudarja pomen integrativne moči nogometa za obrobne družbene skupine.

Imena kot so Wolfgang Kaufmann, Andreas Wassiluk ali Mirza Mohseni v svetu nogometa morda niso toliko znana, ampak za razliko od nekaterih slavnih športnikov je njihova udeležba na naslednjem svetovnem nogometnem prvenstvu zagotovljena: gre namreč za avstrijske udeležence nogometnega prvenstva za brezdomce, ki ga med 10. in 18. avgustom letos prirejajo na Poljskem.

'Homeless World Cup' je svetovno nogometno prvenstvo za brezdomce, nekdanje odvisnike od alkohola in drog ter poulične prodajalce časopisov. 'Krstni boter' tega zdaj že po vsem svetu uveljavljenega tekmovanja je človekoljubna organizacija Karitas v sosednji Avstriji, ki je prvi turnir v sodelovanju s svetovnim združenjem uličnih časopisov priredila leta 2003 v Grazu, ko je to mesto na avstrijskem Štajerskem nosilo naziv evropske prestolnice kulture.

Takrat je svetovno lovoriko osvojilo domače, torek avstrijsko moštvo, leto kasneje so bili viceprvaki. Ekipe brezdomcev so v okviru nogometnega prvenstva gostovale že po vsem svetu. V lanskem letu je športno srečanje gostila mehiška prestolnica. Na letošnjem prvenstvu v poljskem mestu Poznan pričakujejo 48 sodelujočih držav.

Kot pojasnjujejo prireditelji omenjenega pokala, pri vsem skupaj niti ni toliko pomemben uspeh na športnem področju. Dosti pomembneje je, da številni udeleženci, ki s seboj nosijo težka bremena preteklosti, s pomočjo nogometa ponovno zakorakajo v 'običajno življenje'. Po navedbah predstavnikov avstrijske Karitas sta okoli dve tretjini izmed 1.000 brezdomcev, ki so doslej sodelovali pri pripravi in izvedbi pokala, uspeli znatno izboljšati kakovost svojega življenja – 'skupina ljudi, ki je sicer pri običajnem delu z brezdomci ne bi nikoli dosegli'. Po vsem svetu je doslej v pripravah na nogometno prvenstvo za brezdomce sodelovalo že okoli 400.000 ljudi (od leta 2008 prirejajo tudi prvenstva za ženske športnice), v ekipo, ki se dejansko udeleži prvenstva, pa na koncu izberejo največ osem igralcev.

Neverjetna integrativna moč nogometa se izkazuje ravno pri obrobnih družbenih skupinah, so prepričani predstavniki avstrijske Karitas. Zdi se jim prav občudovanja vredno, kako se posameznik iz 'samotnega volka prelevi v moštvenega igralca'. Temeljnega pomena med večtedenskimi pripravami za sestavo ekipe udeleženke je spoznanje: »Tudi jaz nekaj veljam in lahko z lastnim prizadevanjem dosežem lepe rezultate.«

Avstrijsko moštvo za letošnje prvenstvo trenutno sestavlja deset igralcev, do avgusta jih je potrebno izbrati še osem, fantje pa bodo na Poljskem odigrali trinajst tekem v svetovnem pokalu. Med igralci je denimo tudi prosilec za azil iz Afganistana Mirza Mohseni, ki se je izkazal za neverjetno nadarjenega nogometaša.

Kot še poročajo prireditelji, v pripravah na prvenstvo poseben poudarek namenjajo skupinski igri; nogomet je ekipni šport, pri katerem sta nujno potrebna disciplina in spoštovanje tako soigralcev kot tudi nasprotnikov in sodnikov. Na tem področju so avstrijski brezdomci prav vzorna ekipa – v lanskem letu so si na prvenstvu priigrali pokal za pošteno igro.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh