Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nominacija Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 10. 2021 / 20:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 20:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nominacija Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope
Ministrstvo za zunanje zadeve se je strinjalo, da Pedro Opeka s svojim dolgoletnim delovanjem in izjemno požrtvovalnostjo izpolnjuje pogoje za nagrado. FOTO: Reuters

Nominacija Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope

Vlada se je na današnji 97. seji med drugim seznanila z informacijo o nominaciji misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za leto 2022 za izjemne dosežke na humanitarnem področju.

Rok za izdajo nominacij je sicer v nedeljo, 31. oktobra 2021, medtem ko bodo nagrado v vrednosti 10.000 evrov podelili 17. januarja 2022 na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu. Nagrado Svet Evrope v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom na dve leti podeljuje posameznikom, skupinam ali organizacijam, ki delujejo v poslanstvu Sveta Evrope.

Zunanje ministrstvo je prikimalo

Ministrstvo za zunanje zadeve se je strinjalo, da Pedro Opeka s svojim dolgoletnim delovanjem in izjemno požrtvovalnostjo izpolnjuje pogoje za nagrado, ki bo pomembno prispevala h krepitvi njegovega humanitarnega dela. Že več desetletij se namreč v polnosti posveča najranljivejšim in najrevnejšim prebivalcem Madagaskarja.

Humanitarna pomoč za 100.000 prebivalcev Madagaskarja

V 30 letih misijonarstva je vzpostavil že več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo, otrokom omogočil izobraževanje v vrtcih, osnovnih, srednjih in poklicnih šolah ter nedavno ustanovil tudi univerzo. S humanitarno pomočjo slovenskega zunanjega ministrstva se na njegovo pobudo 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo in prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalce med pandemijo.


Ostali predlagatelji

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, so preostali predlagatelji očeta Pedra Opeke za prejem nagrade Sveta Evrope Raoul Wallenberg še Slovenska karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni predlagatelj, Vincentian Family Homeless Alliance (oziroma Famvin Homeless Alliance – FHA) s sedežem v Rimu.

Lanska dobitnica sirska pediatrinja

Nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg (to je bil švedski diplomat, ki je rešil desettisoče Judov pred holokavstom in bil za izjemne zasluge nagrajen z nazivom častnega državljana Izraela, ZDA, Kanade in Madžarske) podeljujejo od leta 2014, lani jo je prejela sirska pediatrinja, prebegla v Turčijo, dr. Amani Ballour. Januarja prihodnje leto jo bodo podelili petič.

Nagrada BSF za Pedra Opeko

Pedro Opeka pa si je pred dobrim mesecem dni prislužil letošnjo nagrado Blejskega strateškega foruma (BSF), v začetku tega leta pa je slovenski predsednik vlade Janez Janša njega in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa predlagal tudi za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021.

Nalaganje
Nazaj na vrh