Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Norveška ne bo prepovedala beračenja

Objava: 06. 02. 2015 / 10:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Norveška ne bo prepovedala beračenja

Beračenje je prepovedano na Danskem in v nekaterih delih Velike Britanije.

Norveška, ena najbogatejših držav na svetu, se je odločila za odpoved načrtom, da prepove beračenje. Konservativna vlada se je za umik predloga, po katerem bi berače in njihove pomagače doletele denarne in tudi zaporne kazni do enega leta, odločila, ko mu je podporo odrekla opozicijska Sredinska stranka, poroča STA.



Zakon, če bi bil prejet, bi omogočil tudi preganjanje tistih, ki bi pomagali beračem oziroma bi jim dajali zatočišče, potrebščine ali jih prevažali. Vlada je trdila, da s tem želi preganjati tihotapce ljudi in kriminalne skupine, istočasno pa je sprožila precejšnje ogorčenje, saj so jo obtožili, da želi prepovedati dobrodelnost.

»Kaznovanje ljudi, ki pomagajo beračem, ni sprejemljivo. Dajati ljudem oblačila, hrano in zatočišče ne more biti kaznivo dejanje«, je povedala vodja poslanske skupine Sredinske stranke Marit Arnstad.

Nasprotniki predloga so trdili, da je uperjen proti romskim priseljencem, nekateri pa so grozili s kampanjo državljanske nepokorščine. Zaradi pomanjkanja podpore Sredinske stranke je norveški pravosodni minister Anders Anundsen, ki prihaja iz protipriseljenske Napredne stranke, moral umakniti predlog, ker ne bi dobil dovolj glasov v parlamentu.

Beračenje je prepovedano že na Danskem, prav tako pa v nekaterih delih Velike Britanije. V Sloveniji je prepovedano vsiljivo beračenje. Beračenje samo po sebi ni prepovedano, za prekršek pa velja, ko gre za vsiljiv ali žaljiv način nadlegovanja za denar ali druge materialne dobrine.

Vir: STA / M.M.Š.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh