Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov evharistični čudež v ZDA? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 03. 2023 / 09:24
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 18:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov evharistični čudež v ZDA? [VIDEO]
Med obhajanjem je zmanjkovalo hostij, nenadoma pa jih je bilo v ciboriju več, kot jih je delivec obhajila potreboval. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je simbolična)

Nov evharistični čudež v ZDA? [VIDEO]

Duhovnik v eni od župnij nadškofije Hartford v Združenih državah Amerike je pred dnevi poročal, da v nadškofiji preiskujejo dogodek, ki bi ga lahko označili za evharistični čudež.

Kot je po navedbah ameriških katoliških spletnih portalov poročala krajevna televizijska postaja v ameriški zvezni državi Connecticut, naj bi se čudež zgodil med sveto mašo v katoliški cerkvi sv. Tomaža v Thomastonu, kjer je nekoč kot župnik deloval bl. Michael McGivney, ustanovitelj reda Kolumbovih vitezov. Bl. oče McGivney je župnijo sv. Tomaža vodil od leta 1884 do svoje smrti pri 38 letih, na predvečer Marijinega vnebovzetja leta 1890.

Tamkajšnji župnik Joseph Crowley je v začetku letošnjega marca vernikom ob koncu maše sporočil, da so bili med razdeljevanjem obhajila priča nepojasnljivemu dogodku: enemu od delivcev obhajila je zmanjkovalo hostij, nenadoma pa jih je bilo v ciboriju več, kot jih je potreboval. Bog se je v ciboriju preprosto pomnožil, je vidno ganjen pojasnil domači župnik.

Zelo, zelo imenitno je, ko Bog naredi takšne stvari, in še bolj imenitno, ko se ljudje zavemo, kaj je naredil.

Kot je dejal, se mu zdi »zelo, zelo imenitno, ko Bog naredi takšne stvari, in še bolj imenitno, ko se ljudje zavemo, kaj je naredil«. Izkušnjo je opisal kot »zelo močno, neverjetno, resnično in pretresljivo«: ne le, da so doživeli čudež evharistije, je poudaril, »doživeli smo še nekaj večjega«.

V spodnjem video posnetku oče Crowley o dogodku pripoveduje navzočim vernikom, po navedbah krajevnih medijev pa nadškofija Hartford preučuje možnost evharističnega čudeža:


V 21. stoletju doslej štirje evharistični čudeži

Razstava »Evharistični čudeži sveta«, ki jo podpira Vatikan in ki vsebuje dokumentarne dokaze o 152 tovrstnih čudežih, je na svoji mednarodni turneji obiskala že več kot 3.000 cerkva. V 21. stoletju so se doslej zgodili štirje evharistični čudeži, ki jih je priznala tudi Katoliška cerkev.

Leta 2013 so v cerkvi v Legnici na Poljskem posvečeno hostijo, ki je padla na tla, dali v vodo, da bi se raztopila, namesto tega so se na njej pojavili rdeči madeži. Pri forenzičnem testiranju je bilo ugotovljeno, da so bili na histopatološki sliki delci, ki so vsebovali razdrobljene dele srčni podobne mišice.

Leta 2001 so priče poročale, da so videle Jezusov obraz na posvečeni hostiji v Chirattakonamu v Indiji.

Leta 2006 se je v eni od župnij v škofiji Chilpancingo-Chilapa v Mehiki izkazalo, da posvečena hostija krvavi. Pozneje so testi pokazali navzočnost krvi. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da analizirana rdečkasta snov ustreza krvi, v kateri sta hemoglobin in DNK človeškega izvora.

Leta 2001 so priče poročale, da so videle Jezusov obraz na posvečeni hostiji v Chirattakonamu v Indiji.

Leta 2008 pa je duhovniku v cerkvi v Sokolki na Poljskem iz rok padla posvečena hostija, ki je nato zakrvavela. Testiranja so pozneje pokazala, da je »spremenjeni delček hostije enak miokardnemu [srčnemu] tkivu osebe, ki se bliža smrti. Poleg tega sta struktura mišičnih vlaken in struktura kruha prepleteni na način, ki ga je nemogoče ustvariti s človeškimi sredstvi«.

Nalaganje
Nazaj na vrh