Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov generalni tajnik Svetovnega judovskega kongresa

Objava: 22. 06. 2011 / 20:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nov generalni tajnik Svetovnega judovskega kongresa

Daniel Diker bo nasledil Michaela Schneiderja, SJK pa v Jeruzalemu obhaja svoj petinsedemdesetletni jubilej.

Daniel Diker je novi generalni tajnik Svetovnega judovskega kongresa. Skupščina delegatov je petdesetletnega Dikerja izvolila minuli ponedeljek v Jeruzalemu, nasledil pa bo dosedanjega tajnika Michaela Schneiderja, so sporočili s krovne organizacije judovskih skupnosti. Na jubilejnem srečanju ob petinsedemdesetletnici obstoja Svetovnega judovskega kongresa, ki se je zaključilo v torek, so razpravljali tudi o judovskem pogledu na 'arabsko pomlad' ter o možnostih razglasitve Palestinske države.

Diker, ki prihaja iz New Yorka, že dvajset let živi v Izraelu in je strokovnjak za zunanjepolitična vprašanja. Nazadnje je bil dejaven kot časnikar. Predsednik Svetovnega judovskega kongresa Ronald S. Lauder je dejal, da izvolitev Dikerja prihaja v odločilnem trenutku za judovsko skupnost. Pri tem je nakazal na proteste v arabskem svetu in na načrtovano glasovanje pri Združenih narodih o morebitni razglasitvi Palestinske države. Naslednji meseci bodo za judovski svet ponujali pomembno priložnost, da se na vse omenjene dogodke odzove z enotnim glasom, da bi bili tako priznani in upoštevani temeljni judovski interesi, je poudaril Lauder.

Svetovni judovski kongres je krovna organizacija judovskih skupnosti v dvaindevetdesetih državah. Ustanovljen je bil leta 1936 v Ženevi in zastopa judovske interese pri vladah in mednarodnih organizacijah. Eden izmed ciljev kongresa je krepitev notranje povezanosti med judi. Sedež kongresa je od leta 1983 v New Yorku, uradi organizacije pa so dejavni tudi v Bruslju, Budimpešti, Buenos Airesu, Johannesburgu, Ženevi in Jeruzalemu. Danes med člane Svetovnega judovskega kongresa sodijo judovske skupnosti iz okoli stotih držav po svetu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh