Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov most do Mont Saint-Michel

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 07. 2014 / 13:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nov most do Mont Saint-Michel

Načrtovani most za pešče bo nadomestil kamniti nasip, ki zajezuje zaliv pred francosko samostansko vzpetino.

Nova brv za pešce proti francoski samostanski vzpetini Mont Saint-Michel je od minulega torka na voljo obiskovalcem znamenite »otoške« opatije. 760 m dolgo pot, ki se vije proti otoku, je načrtoval avstrijski arhitekt Dietmar Feichtinger, nadomestila pa bo masivni kamniti jez, ki od leta 1879 otok povezuje s kopnim. Zaradi naplavin se je skozi desetletja okoli 200 hektarjev zaliva letno spremenilo v peščine.



Od leta 1995 so izvajali gradbena dela, da bi znova vzpostavili otoško podobo vzpetine Mont Saint-Michel. Odprtje nove, na kolih postavljene poti, je zato izjemno odločilen korak. Med letošnjim oktobrom in prihodnjo pomladjo bodo stari nasip lahko porušili. Izvedenci predvidevajo, da bi zaradi novega dostopa in s pomočjo zajezitvene naprave, ki so jo leta 2009 postavili na rečici Cuesnon, iz zaliva lahko izginilo 80 % usedlin.

Opatija Abbaye du Mont Saint-Michel v bližini meje med francoskima pokrajinama Normandijo in Bretanjo je enkratni spomenik srednjeveške samostanske in utrdbene arhitekture; uvrščena je na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Edinstveni samostanski otok vsako leto obiščejo okoli trije milijoni turistov in romarjev.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh