Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova evangelizacija naj bi okrepila javno prisotnost vere

Objava: 04. 07. 2012 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova evangelizacija naj bi okrepila javno prisotnost vere

Glavni tajniki vseh evropskih škofovskih konferenc so na letnem srečanju v škotskem Edinburghu opozorili na veri sovražna nagnjenja v Evropi in Združenih državah Amerike; evropsko Cerkev večinoma financirajo verniki.

Nova evangelizacija in ‘Leto vere’ sta priložnost, da s prenovljeno vero okrepimo javno prisotnost kristjanov, je ena izmed ugotovitev glavnih tajnikov Evropskih škofovskih konferenc na njihovem rednem letnem srečanju, ki se je v ponedeljek zaključilo v škotskem Edinburghu.

Udeleženci so obenem kritično ugotovili, da je vse bolj prisotna težnja za potiskanje Cerkve v zasebno sfero. To se večinoma dogaja zelo ‘subtilno’, med neposrednimi napadi države na versko svobodo, so zapisali v izjavi, ki je bila po srečanju predstavljena javnosti.

Takšen razvoj je v nsprotju z istočasno prisotnim ‘globokim hrepenenjem po Bogu’. Pred tem ozadjem in v luči vsesplošne negotovosti, ki jo je povzročila trenutna gospodarska in finančna kriza, naj bi nova evangelizacija spodbudila javno pričevanje vere. Za njen uspeh naj bi bila merodajna ‘intelektualna prenova’ Cerkve pri njenem javnem oznanjevanju.

Glavni tajniki škofovskih konferenc se v svojih razpravah niso dotaknili le položaja v Evropski zvezi in ostalih evropskih državah. Pogled na razvoj v Združenih državah Amerike jim je predstavil glavni tajnik Ameriške škofovske konference, msgr. Ronny Jenkins.

Pri tem so evropski udeleženci izrazili svojo podporo uporu katoliške Cerkve v Združenih državah proti napadom na versko svobodo. Namere države, da malce omeji to temeljno pravico, ogroža javno prisotnost krščanske vere, je zapisano v izjavi za javnost.

Primerjava med evropskimi deželami pa je pokazala, da Cerkev na podlagi raziskave v veliki večini denarno podpirajo verniki. Raziskava je bila opravljena po naročilu Sveta evropskih škofovskih konferenc, predstavljena pa je bila na letnem srečanju glavnih tajnikov.

Ta dejstva so v popolnem nasprotju z napačno sliko, ki jo javnosti predstavljajo mediji, da namreč Cerkev na podlagi določenih privilegijev iz preteklosti financirajo države. V resnici pa velja, da Cerkev celo za svoje storitve, ki so v prid celotni družbi, denimo šole, bolnišnice in domovi za ostarele, ne prejema ustreznih sredstev.

Ostale teme, o katerih so razpravljali udeleženci konference med 29. junijem in 2. julijem, so bile razvoj ekumenizma in novi prevod Rimskega misala. V imenu Slovenske škofovske konference se je srečanja udeležil njen glavni tajnik dr. Andrej Saje. Naslednje srečanje pripravljajo med 27. in 30. junijem prihodnje leto v poljski prestolnici Varšavi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh