Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova knjiga Martina Goloba spodbuja življenje iz Božje besede [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 09. 04. 2024 / 11:09
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2024 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova knjiga Martina Goloba spodbuja življenje iz Božje besede [FOTO, VIDEO]
FOTO: Mojca Purger

Nova knjiga Martina Goloba spodbuja življenje iz Božje besede [FOTO, VIDEO]

Po uspešnici »Na spletni prižnici«, ki jo je priljubljeni župnik Martin Golob predlani novembra napisal skupaj z Lojzetom Grčmanom in je bila doslej prodana že v neverjetnih 23.500 izvodih, na police že prihaja nova Martinova knjiga »365 dni z Božjo besedo«.

Knjigo so v torek, 9. aprila 2024, dopoldne predstavili sedmi sili na druženju ob knjigi pred župnijsko cerkvijo sv. Mihaela v Grosuplju. Zbrane je pozdravil direktor Založbe Družina Tone Rode, sledil je pogovor z Martinom Golobom in Bernardo Žarn. Ob prijetnem druženju po formalnem delu so si udeleženci lahko prvi ogledali tudi novo grosupeljsko knjigobežnico sv. Mihaela, s katero bo Založba Družina s svojimi knjigami Grosupeljčane nagovarjala k branju.

Približati Božjo besedo v vsakdanjem življenju

»Knjiga ima en sam cilj: približati Božjo besedo v vsakdanjem življenju. Spodbuditi življenje iz Božje besede. Kratka razmišljanja, ki za vsak dan spremljajo odlomek Božje besede, naj bodo pomoč in izhodišče za vaše osebno premišljevanje. Hvala za zaupanje, da vam smem spregovoriti prek knjige. Bom pa zelo vesel, če boste zame kaj zmolili in me na ta način podprli v mojem življenju in poslanstvu,« je izpostavil avtor Martin Golob.

Utrinki iz Jezusovega življenja za vsak dan v letu

Ena najpomembnejših nalog duhovnika je oznanjevanje Božje besede. V tej knjigi Golob ni zbral razlag posameznih evangeljskih odlomkov, pač pa bralcem izbira utrinke iz Jezusovega življenja za vsak dan v letu in jih pospremi s kratko mislijo, duhovno spodbudo, premislekom o tem, kako dragoceni smo v Božjih očeh …

Kdo je Martin Golob?

Goloba širši javnosti ni treba predstavljati. V duhovnika je bil posvečen leta 2013, po kaplanovanju v Zagorju in na Vrhniki pa so ga širše množice spoznale kot župnika v Srednji vasi v Bohinju. Od tam se je leta 2020 preselil v Grosuplje. Znan je po svojih vlogih, ki jih od leta 2018 snema za spletni portal Aleteia in v njih preprosto in prisrčno nagovarja številne sledilce.

Ena največjih slovenskih knjižnih uspešnic

V koronskem obdobju je Martin poskrbel za stotine prenosov maš po spletu. Je pogost in zaželen sogovornik v različnih medijih ter oseba, ki s svojo iskrenostjo in prisrčnostjo povezuje in združuje. Njegovo pričevanje z naslovom Na spletni prižnici je bliskovito postalo ena največjih slovenskih knjižnih uspešnic in se na številnih predstavitvah dotaknilo več tisoč ljudi.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Založbe Družina Tone Rode. FOTO: Mojca Purger

Napotek, kako priti v večno življenje

Nova knjiga, tako Martin Golob, bralcu dovoljuje, da kaj napiše, podčrta, pripiše, si lažje zapomni, doda odmev; ni pa nujno, da se bo vsak dan ujel z liturgičnim letom. »Sveto pismo je Bog, ki se nam razodene, prek Božje besede počasi spoznavamo Boga. Ni napotek za srečno življenje, je pa napotek, kako priti v večno življenje; za sprejemanje trpljenja in osmišljanje lastnih težav. Jezus se ne vsiljuje, temveč nas čaka in nam daje upanje,« je avtor povedal na predstavitvi knjige.

Najljubši je izgubljeni sin

Želi si, da bi oddaljeni zbrali pogum, da bi brali tudi to knjigo. Sam je kot otrok bral strip o Svetem pismu, zdaj pa ga vsakič nagovori kak odlomek, rad ima herojske – o Samsonu, Mojzesu …, njegov najljubši pa je Lukov odlomek o izgubljenem sinu.

V odnosu z Bogom pride tudi kak tihi dan

»Kot duhovnik vidim, da ta beseda daje upanje,« je podčrtal Martin Golob in navedel, kako je bil sinoči ob nekem dedku, ko je umrl – bilo je težko, a so imeli upanje na večnost. Sam je sicer najtežje pisal, kadar je bil slabo razpoložen, priznava pa, da tudi v odnosu z Bogom pride kak tihi dan – odlomek ni težak, vprašanje je le, koliko sem jaz v tem trenutku odprt za navdih. »Velikokrat hodim po robu, sem izpostavljen, a se zanašam na moč molitve. Zato se priporočam v molitev, ki me drži.«

Pogovor Martina Goloba in Bernarde Žarn. FOTO: Mojca Purger

Nesmiselno izdajati knjigo, izdelano po istem vzorcu

Direktor Založbe Družina Tone Rode se je, ko sta se sredi lanskega leta z Martinom začela pogovarjati o možnosti izdaje nove knjige, večkrat vprašal, zakaj in čemu. Kajti prva knjiga Na spletni prižnici, ki je nastala iz pogovora med Golobom in novinarjem Aleteie Lojzetom Grčmanom, je z značilno Martinovo prisrčnostjo, neposrednostjo in človečnostjo navdušila in nagovorila zares veliko množico ljudi, zato bi bilo nesmiselno izdajati knjigo, izdelano po istem vzorcu.

Vesela novica Boga, ki nam je blizu in nas ima rad

»A kmalu se je izkazalo, kakšna knjiga mora nastati. Martin je zlasti duhovnik, ki oznanja veselo novico Boga, ki nam je blizu in nas ima rad. To počne dan za dnem, v svoji župniji, na TV-ekranih, na raznih dogodkih in prek spleta. In s takšne ali drugačne prižnice vedno kaže na Jezusa, ne nase, in z ljudmi deli Božjo besedo,« je poudaril direktor Rode.

Korak naprej v duhovno globino evangelija

In dodal, da je ravno iz tega delovanja nastala knjiga z Martinovimi mislimi in spodbudami ob Svetem pismu; knjiga, ki se bere po malem, kratek odlomek na dan. »Prek nje Martinu spet uspe na domač, preprost in razumljiv način bralce opogumiti, bodriti in jih povabiti, naj stopijo v stik z Bogom. Zato sem tako vesel te knjige, saj ima zelo jasen zakaj in čemu: avtorjevo srčno željo, da bi bralcem ponudil novo stopničko za korak naprej v duhovno globino evangelija,« je še primaknil Tone Rode.

Rezervirani že termini za decembrske dogodke

Iskali so dialog s svetom, tudi z neverujočimi. Ena knjiga še ne kaže smeri, druga pa že pokaže, kam je Martin usmerjen, kam želi voditi, je pojasnil Rode. Tudi poslanstvo Aleteie je namenjeno vabljenju ljudi k presežnemu. Veseli so, da sta Golob in Aleteiin novinar Grčman doslej že obiskala 32 slovenskih krajev – od Veržeja do Pivke, od Koroške Bele do Metlike – in navdahnila številne poslušalce, povabila pa še kar prihajajo in rezervirani so že termini za decembrske dogodke.

Predstavitev knjige pred grosupeljsko cerkvijo sv. Mihaela. FOTO: Mojca Purger

Prvih 2000 € za družino Lavrič

Prvih 2000 evrov od prodaje knjige bo Založba Družina namenila družini Lavrič iz Dola pri Ljubljani (več TUKAJ). Njihova najstarejša hči, 5-letna Karolina, se namreč bori z redko gensko boleznijo, ki povzroča hitro staranje. Bolezen je napredujoča, povprečna življenjska doba bolnikov je zgolj 12 let. Za bolezen ni ne zdravljenja ne zdravila, ga pa razvijajo znanstveniki na Portugalskem in Karolina bo del klinične študije. Za razvoj genskega zdravljenja za Karolino sredstva zbira tudi Društvo Viljem Julijan.

V dobrodelne namene

Sicer pa bosta 2 € od vsakega prodanega izvoda nove knjige Martina Goloba 365 dni z Božjo besedo – enako kot že pri prejšnji njegovi knjigi Na spletni prižnici, pri kateri so v dobrodelne namene oziroma za pomoč 12 družinam ali posameznikom zbrali že več kot 47.000 € – šla v dober namen. Sicer pa boste za knjigo na 416 straneh odšteli 29,90 €. Prelistati in kupiti jo je mogoče TUKAJ.

David in Martin o iskanju miru

Martin Golob je povabil tudi na dobrodelni dogodek »David in Martin o iskanju miru«, ki ga bosta skupaj s še enim spletnim vplivnežem, zdravnikom Davidom Zupančičem, izvedla v torek, 14. maja 2024, ob 19. uri v Festivalni dvorani Ljubljana. Dogodek bo vodila Nuša Lesar, za glasbeno kuliso pa bo poskrbela Eva Boto. Zbrana sredstva bodo podarili otrokom z rakom, Junakom 3. nadstropja.

Knjigobežnica sv. Mihaela

Sicer pa so danes, ob robu predstavitve knjige, odprli tudi Knjigobežnico sv. Mihaela. V sodelovanju z Založbo Družina so tako postavili omaro z okrog 100 Družininimi knjigami. Mini knjižnica deluje po načelu prebereš in vrneš. »Ko bereš, razvijaš besedni zaklad, širiš obzorje srca, sposobnost za dialog,« izpostavlja Golob, ki torej spodbuja branje knjig in verskega tiska, najraje pa bere nov prevod Bratov Karamazovih.

Nalaganje
Nazaj na vrh