Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova oddaja Reflektor: Manj navlake, več veselja!

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 14. 06. 2023 / 16:09
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova oddaja Reflektor: Manj navlake, več veselja!
Meta Zajec Bevk, Tina Martinec Selan in Tina Simčič so se v Reflektorju pogovarjale o tem, kako imeti pospravljen dom. FOTO: Siniša Kanižaj

Nova oddaja Reflektor: Manj navlake, več veselja!

Vsi si želimo dom, v katerem bi se počutili lepo, udobno in sproščujoče. Gostji naše nove epizode oddaje Reflektor, Meta Zajec Bevk in Tina Simčič, besedo dom enačita z občutkom varnosti in zavetja pred vsem stresom, ki ga imamo v zunanjem svetu in življenju. A ni bilo vedno tako.

Pred nekaj leti sta namreč začeli doživljati, da sta bila njuna domova tako polna navlake, da sta bili nenehno v stresu, kdaj bosta vse pospravili in uredili. »Z možem sva samo prekladala stvari iz enega mesta na drugo, iz ene sobe v drugo,« pripoveduje Meta Zajec Bevk, mama treh otrok, ki se je z možem pred nekaj leti odločila, da bodo kot družina začeli živeti po načelih minimalizma.

Dovolj je, da vam gredo številne stvari doma na živce

V družini Tine Simčič se niso odločili prav za minimalizem, a prav tako kot pri Meti se ji je med drugo porodniško zgodila sprememba. Preprosto so ji začele iti številne stvari v domu na živce. Po prebrani knjigi Marie Kondo je začela z majhnimi koraki delati spremembe v svojem domu, pri tem pa ugotovila, da se s podobnimi izzivi srečuje marsikatera mama in ženska. Zato je začela pri urejanju doma in odpravljanju navlake pomagati tudi drugim in oblikovala posel, ki ga najlepše opiše njen moto Urejen dom veselja.

Tina Simčič poklicno pomaga oblikovati pospravljen dom. FOTO: Siniša Kanižaj
Navlaka nas utesnjuje

V čem je pravzaprav problem navlake, tega, da imamo preveč stvari? Meta in Tina sta si edini, da nas to utesnjuje in nam vzame ogromno časa in energije, ki jo sicer lahko namenimo recimo sproščenemu druženju z otroki, bolj učinkovitemu gospodinjstvu in tako dalje. Meta pravi tudi: »Super občutek je zavest, da imam lahko v 15 minutah vse pospravljeno. Ko pridejo obiski, lahko potem sproščeno z njimi spijem dobro kavo. Sicer pa lahko namesto neskončnega pospravljanja in pomivanja raje ta čas z otroki rišem, berem, se igram… Imam več časa za otroke, moža, prijatelje.«



Kako začeti z urejanjem doma?

Tina poudarja, da je vsaka družina drugačna in da ni enotnega pristopa, kako začeti z urejanjem doma in odpravljanjem navlake. Zagotovo se je dobro najprej lotiti nekega področja, na katerega nismo zelo osebno navezani in v povezavi s katerim nas ne omejujejo čustva. Primer: če imamo veliko oblačil in smo nanje navezani, je bolj »nevtralno« področje, kjer začnemo s čiščenjem, denimo predal s čistili v kopalnici. Ko enkrat dobimo malce »kondicije« za pospravljanje in selekcijo, kaj obdržati in kaj dati stran, se lahko lotevamo tudi nekoliko težjih projektov.

Oddajo Reflektor Manj navlake, več veselja lahko tudi poslušate kot podkast

Dejstvo je, da ima vsaka hiša ali stanovanje kakšen predal, kamro ali sobo, ki ni perfektno pospravljena in s tem ni nič narobe. »Tudi pri nas doma ni vse popolno in vedno vse pospravljeno, da ne bo pomote!«, sta priznali obe gostji. Gre bolj za to, da dobimo občutek za to, da morajo stvari služiti nam in ne obratno. Ter za neko stalno zavedanje, da stvari redno prihajajo v naš dom in da je treba sprotno delo, da se nam ne nakopiči preveč.

Meta Zajec Bevk tudi otroke uči minimalističnega pristopa k bivanju. FOTO: Siniša Kanižaj

Družine z več otroki imajo tudi več stvari

Tega se dobro zavedamo starši otrok, kajti v družinah z več otroki se vendarle nabere kar nekaj stvari, od oblačil do igrač, pa risbic in otroških izdelkov, opreme kot so avtosedeži, vozički itd. Vsega ne moremo obdržati, potrebna je redna selekcija, kaj obdržimo in kaj ne. Tina pravi: »Pri odpravljanju navlake je pomembno, da živiš čim bolj za sedanjost.« Torej da nismo navezani na predmete, ki so nam (od)služili v preteklosti in da ne obdržimo čisto vsega, češ, kaj pa če bom to potreboval čez 5 ali 10 let. Meta dodaja nasvet, ki ga sama upošteva pri tem: »Če lahko neko stvar kupim za 20 € v 20 minutah, torej da jo je relativno lahko in poceni dobiti, potem jo lahko mirno vržem stran.«

In kako se pristop minimalizma oziroma doma brez navlake obnese pri otrocih? Odlično, pravita gostji, še posebej, če otroke od malega vzgajamo v tem, da je manj več; da znajo pospraviti za seboj, da vejo, kje je kakšna stvar pospravljena in da se znajo ločiti od tistega, česar ne potrebujejo (več). Pri tem je zelo pomembna rutina in doslednost, torej da to držo v družini res ponotranjimo in živimo.

V branje vam priporočamo tudi knjigo Teologija doma.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Teologija doma
Drugi priročniki
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh