Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova papeška komisija za zaščito otrok začenja z delom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2018 / 08:11
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2018 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova papeška komisija za zaščito otrok začenja z delom

19. aprila prvo srečanje, še vedno pod vodstvom kardinala O'Malleya.

V četrtek, 19. aprila, se bo v Rimu sestala papeška komisija za zaščito otrok, prvič v novi zasedbi. Komisijo, ki je prvo delovno fazo opravila med leti 2014 in 2017, bo še naprej vodil kardinal Sean O'Malley iz Bostona, član sveta kardinalov svetovalcev K9, ki papežu svetujejo glede reforme rimske kurije. Prenovljeno komisijo sestavlja skupno 16 članov, devet izmed njih je novo imenovanih, med njimi so tudi žrtve spolnega nasilja.



Ali bodo prizadeti to tudi javno oznanili, zaenkrat ni znano, saj je ob tem ves čas navzoča razprava, ali je sploh primerno, da v takšni komisiji sodelujejo tudi žrtve. Vzporedno s komisijo bo delovalo svetovalno telo, ki mu pripadajo preživele žrtve spolnih zlorab. Člane tega delovnega telesa je izbrala britanska psihiatrinja Sheila Hollins, ki je bila članica prve komisije. Novi člani komisije in svetovalnega telesa se bodo najverjetneje srečali še pred začetkom uradnega zasedanja.

Povprečna starost novoimenovanih članov je nižja kot pri prvi komisiji, kar posledično pomeni boljše poznavanje digitalnega sveta, poleg tega pa je sestava komisije tokrat še bolj mednarodna. Prvič sta v njej zastopana Indija in portugalsko govorno območje. Med člani sta tudi vodja italijanskega telefona za otroke v stiski Telefono Azzurro, Ernesto Caffo, in izvedenec za otrokove pravice z Visokega komisariata ZN za človekove pravice, Benyam Dawit Mezmur iz Etiopije.

Novo imenovani so še nizozemska profesorica za cerkveno pravo v nemškem Erfurtu, Myriam Wijlens, pristojni za vprašanja spolnih zlorab pri Katoliški cerkvi v Avstraliji, Neville John Owen, ustanovitelj centra za pomoč odvisnikom Fazenda da Esperanca iz Brazilije, Nelson Giovanelli Rosendo, in Teresa Kettelkamp, nekdanja direktorica Urada za zaščito otrok pri Škofovski konferenci ZDA.

Od vsega začetka je član komisije za zaščito otrok in mladoletnih tudi nemški psiholog in teolog Hans Zollner, vodja leta 2012 ustanovljenega Centra za zaščito otrok na Papeški univerzi Gregoriana. Jezuit p. Zollner delno sprejema kritiko, da komisija deluje zelo počasi. Čudi pa ga, da imajo ljudje zelo zgrešena pričakovanja. Po statutu namreč ni v pristojnosti komisije, da obdeluje primere spolnih zlorab ali da celo obsoja storilce. Za to so pristojna cerkvena sodišča in disciplinski oddelek pri Kongregaciji za nauk vere z ustreznimi zakoni in postopki.

Naloga komisije za zaščito otrok je svetovanje papežu kot voditelju vesoljne Katoliške cerkve. Področje njenega delovanja sega od stika s prizadetimi do pobud in možnosti, kako zaščititi mladoletne v cerkvenem prostoru. Poleg tega komisija izboljšuje cerkvene smernice za preprečevanje in posredovanje v primerih spolnih zlorab ter skrbi za obveščanje in izobraževanje na tem področju. Ko recimo Rim obiščejo novo imenovani škofje, je na programu njihovega izobraževanja vedno tudi predavanje na temo zaščite otrok.

Nova komisija se bo predvidoma srečevala dvakrat letno v italijanski prestolnici. »Vsak izmed nas ima še številne druge naloge,« je p. Zollner opozoril na časovno omejenost članov komisije. Katere posamezne delovne skupine bodo delovale znotraj komisije in kdaj bodo na vrsti tudi območna srečanja, bo znano prihodnji teden po prvem uradnem srečanju novih članov.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Jordan Peterson, Bog in krščanstvo
Duhovna rast
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh