Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova predstojnica Misijonark ljubezni

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 30. 03. 2009 / 09:02
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova predstojnica Misijonark ljubezni

Misijonarke ljubezni so v minuli torek v Kolkati izvolile novo predstojnico. To je postala Mary Prema, ki je druga predstojnica po smrti ustanoviteljice in utemeljiteljice reda blažene matere Terezije. Premova je nasledila sestro Nirmalo Joshi, ki je red vodila od leta 1997. Sicer je bila ponovno izvoljena za predstojnico, a je zaprosila za razrešitev s te funkcije, saj se želi posvetiti kontemplativnemu življenju. Novo predstojnico, po rodu Nemko, je na generalnem kapitlju, ki se je začel 1. februarja, izvolilo 136 sester misijonark ljubezni, od katerih jih 74 prihaja iz Indije, ostale pa iz drugih držav.

Red misijonark ljubezni je leta 1948 ustanovila blažena mati Terezija kot kal Božje ljubezni do najrevnejših v Kalkuti, današnji Kolkati. Prepričana je bila, da je v najrevnejših prisoten trpeči Jezus, ki je rekel: "Bil sem lačen, bil sem žejen, bil sem sam,... in vi ste to storili zame." Skupnost je kmalu pritegnila veliko članov in simpatizerjev, tako v Indiji kot v tujini, z razvojem delovanja pa so se ustanavljale tudi nove veje družine reda misijonark ljubezni. Danes družba šteje 4.000 sester, ki živijo v okrog 600 hišah po vsem svetu, in obsega 5 različnih vej: aktivne in kontemplativne sestre, aktivne in kontemplativne brate in duhovnike, sodelavce, bolne in trpeče sodelavce ter laike.

Poseben namen misijonark ljubezni je prepričanost o Božji ljubezni do najrevnejših med revnimi. Sestre poleg treh zaobljub evangeljskih svetov, uboštva, čistosti in pokorščine, sprejmejo še četrto zaobljubo, da z vsem srcem in velikodušnostjo služijo najrevnejšim med revnimi. Njihov apostolat zaobjema hiše za zapuščene, umirajoče, hiše za zapuščene otroke, domove za gobavce in bolnike z aidsem, prenočišča za brezdomce, tople kuhinje, potujoče ambulante in šole za revne otroke. Misijonarke ljubezni delujejo tudi v Ljubljani, kjer skrbijo za revne, zapuščene, obolele in vse druge, ki so potrebni pomoči. Obiskujejo osamljene in bolne po njihovih domovih, pomagajo revnim družinam, obiskujejo ljudi po bolnišnicah, v domovih za ostarele in v zaporih, skrbijo za brezdomce, odvisnike in mnoge druge.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh