Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova republika Južni Sudan že letošnjega julija?

Objava: 26. 01. 2011 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova republika Južni Sudan že letošnjega julija?

Doslej prešteti glasovi po referendumu v Sudanu napovedujejo nastanek nove afriške republike.

Začasni rezultati nedavnega referenduma kažejo, da naj bi južni del Sudana še v letošnjem letu postal samostojna republika. Z letošnjim julijem naj bi se nova afriška država imenovala 'Republika Južni Sudan', kratko le 'Južni Sudan', sporočajo pristojni predstavniki tega polavtonomnega območja na jugu Sudana.

V tednu med 9. in 15. januarjem se je več kot tri milijone sudanskih državljanov, ki etnično ali versko pripadajo prebivalcem iz južnega dela dežele, udeležilo dolgo pričakovanega glasovanja o odcepitvi od sudanskega severa. Večina teh samooklicanih južnih Sudancev je temnopoltih Afričanov in so bodisi kristjani ali pa pripadniki avtohtonih verstev. Po pričakovanjih so z ogromno prednostjo izglasovali odcepitev od pretežno muslimanskega in arabskega severa.

Do 24. januarja, ko je za štetje preostal le še dober odstotek glasov, se je 98,8 odstotkov volilcev odločilo za neodvisnost juga. Do te točke je bilo preštetih 98,7 odstotka vseh glasov volilcev na južnem območju Sudana, glasovi južnih Sudancev, ki živijo na severu države, pa so bili že prešteti. Večina južnih območij je sporočila, da so se volilci skoraj enoglasno odločali za odcepitev, saj je povprečen odstotek podpornikov neodvisnosti 99,9. Celo v pokrajini Bahr El Ghazal na jugozahodu Sudana, ki se najbolj zavzema za ohranitev enotnosti s severom, je bil izid glasovanja več kot 95 odstotkov v podporo odcepitvi.

Le med sedemdeset tisoč južnimi Sudanci, ki živijo in glasujejo na severu države, je bila manjša razlika v zagovornikih in nasprotnikih odcepitve. Le dobrih petnajst odstotkov več jih je podprlo samostojnost južnega Sudana, vendar ta skupina prebivalcev predstavlja manjši odstotek nekaj manj kot štirih milijonov vseh volilcev, ki so se udeležili referenduma.

Dva večinska sudanska naroda sta doslej odbojevala že dve državljanski vojni, do katerih je prišlo zaradi nerešenih vprašanj glede naravnih virov, veroizpovedi in politične premoči. V letih med 1955 in 2005 je življenje v vojnah izgubilo dva in pol milijona Sudancev. Najnovejši mirovni sporazum med obema stranema daje jugu, ki je že sedaj na pol avtonomen, pravico do glasovanja za samostojnost južnega Sudana.

Končni rezultat referenduma naj bi bil objavljen med 7. in 14. februarjem, glede na to, ali bo med preštevanjem prišlo še do kakršnih koli zapletov. Mednarodne agencije za nadzorovanje volitev zaenkrat na preštevanje glasov nimajo pripomb, vlada v Kartumu pa je nakazala, da bo izid referenduma sprejela kot pravno veljaven.

Ko bodo rezultati potrjeni, bo južni Sudan samostojna republika postal z letošnjim julijem, saj je do takrat potrebno rešiti še nekatera vprašanja, ki se porajajo med severnim in južnim delom države, denimo vprašanje meja, državnega dolga, pravice do izkoriščanja vodnih virov, predvsem pa pravice južnih Sudancev, ki živijo na severu. Ti se bojijo, da bo vlada v Kartumu v prihodnosti še zaostrila svoje islamske zakone.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh