Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova sezona Večerov Plus+: »To je najlepša duhovna izkušnja«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 09. 2023 / 12:12
Oznake: Duhovnost, Mladi, Molitev
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2023 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova sezona Večerov Plus+: »To je najlepša duhovna izkušnja«
Prvi Večer Plus letošnje sezone bo v torek, 3. oktobra. FOTO: Rok Lužnik/Katoliška mladina

Nova sezona Večerov Plus+: »To je najlepša duhovna izkušnja«

Z začetkom študijskega leta se začenja tudi nova sezona slavilnih večerov, ki jih enkrat mesečno v Antonovem domu na Viču pripravljata Katoliška mladina in skupina Svetnik. Prvi Večer Plus+ bo že v torek, 3. oktobra. Kaj prinaša letošnja sezona, sta nam povedala Amalija in Mihael Trajbarič, ki sta v letošnji sezoni prevzela vodenje Večerov Plus.

Za vse, ki se še nikoli niste udeležili: Večeri Plus+ so serija slavilnih večerov, ki se odvijajo vsak drugi torek v mesecu v Antonovem domu na Viču - z izjemo prvega, ki bo že tradicionalno prvi torek v mesecu, to je letos 3. oktober. Za glasbeni del slavljenja bo tudi letos poskrbela skupina Svetnik. Na vsakem srečanju udeleženci prisluhnejo tudi nagovoru, osrednji del pa je adoracija in molitev pred najsvetejšim.

Med celotnim večerom je na voljo več spovednikov, po končanem programu pa sledi pogostitev in druženje. »Pri izboru osrednje teme nagovorov pripravljavci izhajamo iz interesov mladih, večeri kot celota pa so namenjeni ljubiteljem slavljenja in slavilne glasbe vseh starosti,« poudarjata Amalija in Mihael, vodji Večerov Plus.

Amalija in Mihael Trajbarič. FOTO: Katoliška mladina

Kaj prinaša letošnja sezona, ki med oktobrom in junijem obeta devet slavilnih večerov?

Pri letošnjih nagovorih bomo skozi celotno sezono govorili o poklicanosti. Ta tema je še posebej aktualna za mlade, saj je mladost tudi čas velikih življenjskih odločitev in iskanja svojega mesta v svetu. Tako bomo v letošnji sezoni razmišljali o tem, kako smo kot kristjani poklicani za nebesa, o sveti trojici in odnosih v njej, ter o evangelizaciji. Ker dostikrat ni jasno, kam nas Bog kliče, se bomo poglobili v razločevanje kot orodje za odločanje. Razmišljali pa bomo tudi o bolj specifičnih temah. O poklicanosti v poročeno življenje in posvečeno življenje ter o poklicanosti v poklic. O tem, kako nas Bog kliče kot laike, kako lahko svojo poklicanost živimo v župniji, sezono pa bomo zaključili s tem, kako kljub izzivom sodobnega sveta lahko ostajamo v Bogu. Določene teme bodo bolj katehetske narave, večinoma pa bodo teme podajali gosti preko svojih osebnih pričevanj.

Za glasbeni del slavljenja bo tudi letos poskrbela skupina Svetnik. FOTO: Rok Lužnik/Katoliška mladina

Kako vaju osebno nagovarjajo slavilni večeri?

Večer Plus predstavlja dogodek, na katerem se lahko umiriva. Ničkolikokrat se nama je že zgodilo, da sva prišla tja s polno glavo stvari in težav. Spomniva se enega večera, ko sva oba imela res veliko stvari in nisva vedela, kako se bo vse izšlo. Tadej nas je v večer povabil, da ne glede na to, kje smo v življenju in kaj se dogaja z nami, je tukaj On, ki nas čaka, da mu prepustimo svoje težave in skrbi ter se umirimo pri Njem. In točno to je bistvo Večerov Plus! Da si oddahnemo od tegob vsakdanjega življenja, se umirimo in napolnimo. Slavilna glasba že sama po sebi deluje “uplifting”, tj. nas dviguje. Res je lepo, ko slišiš čudovite harmonije, ko te basi pobožajo in te tako glasba “potegne noter”. Ko si tako obdan s slavilno glasbo lahko veliko bolj začutiš Božjo prisotnost ter bližino.

Tudi nagovori so usmerjeni v nagovarjanje življenjskih težav mladih, vrhunec pa je vsekakor slavljenje pred najsvetejšim. Ko si pred najsvetejšim, lahko Bogu izročiš karkoli. Res je to poseben trenutek. Za naju je takšno slavljenje v obliki Večera Plus najlepša duhovna izkušnja in vsakič komaj čakava, da se ga lahko udeleživa. Omogoča nama, da se lahko odklopiva od vrveža in prideva pred Boga takšna, kot sva v tistem trenutku. Nagovori pa so dobra točka za razmislek in pogovor s prijatelji, ki z nama pridejo na Večer Plus+.

Osrednji del pa je adoracija in molitev pred najsvetejšim. FOTO: Rok Lužnik/Katoliška mladina

Komu posebej bi priporočila udeležbo in zakaj?

Priporočila bi ga prav vsem, ki jim je blizu slavilna glasba. Večer plus je priložnost za vsakega, da se prepusti Bogu in se umiri. Da mu izroči svoje težave in se pri njemu napolni ter poglobi upanje. Pa tudi priložnosti, da sreča ostale so-slavilce. Še posebej pa Večere Plus+ priporočamo vsem mladim. Poklicanost kot rdeča nit nagovorov letošnje sezone je namenjena prav mladim in izzivom, ki jih srečujejo na svoji življenjski poti.

Nalaganje
Nazaj na vrh