Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova spletna aplikacija: sledilnik o dostopnosti družinskih zdravnikov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 12. 2021 / 17:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2021 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova spletna aplikacija: sledilnik o dostopnosti družinskih zdravnikov
V aplikaciji so zbrani podatki o dostopnosti družinskih zdravnikov po Sloveniji. FOTO: Tatjana Splichal

Nova spletna aplikacija: sledilnik o dostopnosti družinskih zdravnikov

V Znanstvenem društvu Sledilnik, znanem po orodju za spremljanje epidemije koronavirusne bolezni, so pripravili novo spletno aplikacijo zdravniki.sledilnik.org.

V aplikaciji so zbrani podatki o dostopnosti družinskih zdravnikov po Sloveniji s ciljem zavarovancem olajšati izbiro družinskega zdravnika in opozoriti na nekatere pomanjkljivosti. Kot poroča STA, aplikacija združuje vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije. V omenjenem društvu poudarjajo, da gre pri tem »za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente«.

Nova aplikacija omogoča pregleden prikaz zdravnikov po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente.

Pot do lastnega zdravja se začne z izbiro osebnega zdravnika, spominjajo pri društvu, toda njihova dostopnost je tudi zaradi pomanjkanja pravih informacij pogosto pomanjkljiva in otežena. Kot so pojasnili, so se zato odločili, da razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavijo v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki, z imenikom in iskalnikom, kjer lahko hitro vidimo dostopnost zdravnikov na primarni ravni v naši bližini.

Aplikacijo so pripravili s pomočjo dostopnih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, sodelovali pa so tudi z zdravniško zbornico in ministrstvom za zdravje. Uporabljeni podatki v osnovi sicer niso bili namenjeni tovrstni uporabi in jih bodo s pomočjo uporabnikov in zdravnikov še dopolnjevali, zato v prvi fazi prosijo za strpnost pri uporabi in se zahvaljujejo za povratne informacije.

Pregledni in lahko dostopni podatki so ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov na sistemski ravni in k njihovi bolj enakomerni obremenitvi.

Ob tem se zavedajo, so še zapisali v društvu, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti, vendar so prepričani, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov na sistemski ravni in k njihovi bolj enakomerni obremenitvi. Razvoj aplikacije, ki je trenutno še v testni fazi, se je začel 7. oktobra, pri projektu pa je sodelovalo več kot 25 prostovoljcev.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh