Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko zdravnikov zares primanjkuje?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 10. 2021 / 13:23
Oznake: Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 13:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koliko zdravnikov zares primanjkuje?
FOTO: Tatjana Splichal

Koliko zdravnikov zares primanjkuje?

Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti vstopa zdravnikov na trg dela v obdobju od začetka leta 2008 do konca septembra 2019. Z njo se je Računsko sodišče odzvalo na številna opozorila zdravniške stroke v zadnjih letih, da v Sloveniji primanjkuje zdravnikov, še posebej zdravnikov družinske medicine.

Računsko sodišče je v prvi vrsti iskalo odgovor na vprašanji, ali sta Ministrstvo za zdravje in Zdravniška zbornica Slovenije poskrbela za to, da so dejanske potrebe po zdravnikih znane ter, ali sta poskrbela za to, da so znani tudi razlogi za pomanjkanje zdravnikov in ali se ti uspešno odpravljajo.

FOTO: Spletna stran Računskega sodišča RS

»Nista poskrbela za ugotavljanje potreb po zdravnikih«

Po mnenju računskega sodišča Ministrstvo za zdravje RS in Zdravniška zbornica Slovenije v tem obdobju nista bila učinkovita pri skrbi za učinkovit vstop zdravnikov na trg dela, poleg tega pa ni bilo mogoče potrditi, da sta bila učinkovita pri izboljševanju razmerja med potrebnim in razpoložljivim številom zdravnikov.

Ministrstvo za zdravje in Zdravniška zbornica Slovenije nista poskrbela za ugotavljanje dejanskih potreb po zdravnikih niti za ugotavljanje razlogov za morebitno pomanjkanje zdravnikov v okviru posameznih specialnosti. Zaradi tega tudi nista mogla poskrbeti za to, da bi se razlogi za domnevno pomanjkanje zdravnikov uspešno odpravljali. (Računsko sodišče RS)

Ni možno oceniti dejanskih potreb

Kot piše v revizijskem poročilu, sta glavna razloga za neučinkovito skrb pri vstopu zdravnikov na trg dela predvsem v tem, da ni mogoče ugotoviti dejanskih obstoječih zdravniških kapacitet niti ni mogoče oceniti potreb po dodatnih zdravnikih. »Noben deležnik namreč ne ugotavlja, koliko efektivnih ur zdravniškega dela na mesec opravi posamezni zdravnik v okviru različnih oblik izvajanja zdravniške službe in pri različnih izvajalcih v mreži javne zdravstvene službe. Podatki o tem, koliko je vsak posamezni zdravnik dejansko aktiviran v zdravniški službi, ne obstajajo, poleg tega pa ni vzpostavljen ustrezen sistem ocenjevanja potreb po zdravnikih.«

Sistem ugotavljanja potreb po zdravnikih ni bil učinkovit predvsem zaradi odsotnosti vrste ključnih elementov, ki bi jih moralo zagotoviti Ministrstvo za zdravje, in sicer predvsem zaradi odsotnosti celovito določene mreže javne zdravstvene službe, določitve zdravniških delovnih mest, natančne metodologije za ugotavljanje potreb po zdravnikih in odsotnosti analiz obremenitev zdravnikov. (Računsko sodišče RS)

Ministrstvo za zdravje RS - tako računsko sodišče - v 12-letnem obdobju ni poskrbelo za pripravo realnih zdravniških standardov in normativov, ki bi temeljili na izvedenih analizah dejanskih in možnih obremenitev zdravnikov in bi predstavljali eno od temeljnih podlag za oblikovanje mreže javne zdravstvene službe.

Več ukrepov zaradi domnevne preobremenjenosti zdravnikov

Ne glede na to, da Ministrstvo za zdravje RS ni zagotovilo ključnih podlag za ugotavljanje potreb po zdravnikih, je v zvezi z domnevnimi preobremenitvami zdravnikov izvajalo več aktivnosti in ukrepov. »Tako je med drugim uvedlo referenčne ambulante družinske medicine, omogočilo sklepanje podjemnih pogodb, zagotovilo nagrajevanje zdravnikov in uvedlo sistem podeljevanja soglasij in koncesij, vendar noben od navedenih ukrepov ni bil učinkovit s stališča zagotavljanja dodatnih zdravniških kapacitet in hkrati razbremenjevanja zdravnikov,« piše v revizijskem poročilu.

Stroški zaradi sklepanja podjemnih pogodb, ki so sicer predvidene za začasno, izredno delo, so na sekundarni in terciarni dejavnosti v letu 2013 znašali 14,9 milijona evrov, v letu 2018 pa skoraj 22,7 milijona evrov.

FOTO: Spletna stran Računskega sodišča RS

Ni analize, koliko in kateri zdravniki so preobremenjeni

Računsko sodišče ocenjuje, da ministrstvo v 12 letih ni ugotovilo, ali in koliko ter kateri zdravniki so preobremenjeni. »Zato ni znano, zakaj naj bi bili zdravniki ob skoraj 32-odstotnem porastu števila vseh zdravnikov, zaposlenih v mreži javne zdravstvene službe v 12-letnem obdobju, ter ob naraščanju letnega števila specializantov v tem obdobju (v letu 2008 jih je bilo 1.174, v letu 2019 pa že 1.714) in nenazadnje ob praktično nespremenjenem številu prebivalcev v Republiki Sloveniji v tem obdobju, preobremenjeni.«


Računsko sodišče je od Ministrstva za zdravje RS zahtevalo izvedbo 9 popravljalnih ukrepov in mu podalo 11 priporočil za izboljšanje vstopa zdravnikov na trg dela.


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh