Zapri
Iskanje

Nove arheološke najdbe v rimski baziliki sv. Pavla

Objava: 23. 03. 2010 / 09:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nove arheološke najdbe v rimski baziliki sv. Pavla

Najdba kovancev dokazuje, da so grob svetega Pavla obiskovali številni romarji že od 2. stoletja dalje
Grob apostola Pavla v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja je že od 2. stoletja dalje cilj številnih romarjev. To dokazuje najnovejša najdba precejšnjega števila kovancev, na katero so naleteli arheologi med izkopavanji v baziliki. Po navedbah predstojnika oddelka za numizmatiko v Vatikanski apostolski knjižnici, Giancarla Alterija, so med izkopavanji našli okoli 4000 kovancev, ki izhajajo iz različnih zgodovinskih obdobij, nekateri tudi iz časa pred Pavlovo mučeniško smrtjo, večji del pa iz poznejših obdobij. Kovanci so bili narejeni v delavnicah po različnih italijanskih mestih, mnogi prihajajo iz drugih mestih Zahodne Evrope, nekaj jih je celo iz Mehike.

Kot zgodovinsko najdragocenejši primerek Alteri navaja medaljo, ki jo je na grob apostola narodov položil Karel Veliki (747/748-814). To je tudi edina najdba v zlatu. Dokumentarno vrednost nosijo papeške medalje, ki so jih v baziliki vgradili v sveta vrata po zaključkih jubilejnih let. Kot je pojasnil numizmatični izvedenec, je pomen najdbe predvsem v novih vidikih romarske in gradbene zgodovine bazilike sv. Pavla.

Alteri je svoje ugotovitve predstavil v pred kratkim izdani obsežni knjigi, ki jo bodo v petek predstavili v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh