Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove osebne izkaznice s prstnima odtisoma in fotografijo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 03. 2022 / 07:12
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove osebne izkaznice s prstnima odtisoma in fotografijo

Nove osebne izkaznice s prstnima odtisoma in fotografijo

Od danes je možna oddaja vloge za izdajo biometrične osebne izkaznice, ki bo vsebovala prstna odtisa in fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave. Veljavne osebne izkaznice bodo v uporabi do poteka veljavnosti, kar velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po 70. letu starosti.

Vlogo za biometrično izkaznico lahko posameznik odda le osebno, in sicer na kateri koli upravni enoti v Sloveniji ali diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Slovenije v tujini.

Čip, na katerem bodo podoba obraza in prstna odtisa

Skupaj z vlogo bo treba odslej priložiti staro osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje ali drugo javno listino, s katero državljan izkaže istovetnost, in fotografijo, poroča STA. Državljanom od 12. leta dalje bodo ob oddaji vloge odvzeli dva prstna odtisa.

Biometrična osebna izkaznica bo elektronska, vsebovala pa bo več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov. Med novosti sodi čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka, to so podoba obraza in dva prstna odtisa. Čip bo vseboval še kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije. Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo možna tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja.

Biometrična osebna izkaznica bo elektronska, vsebovala pa bo več kot 45 grafičnih zaščitnih elementov.

Za otroke, mlajše od 12 let, izkaznice ne bodo elektronske

Otrokom do dopolnjenega 12. leta starosti bodo prav tako izdajali biometrične osebne izkaznice, vendar te ne bodo elektronske, bodo pa vsebovale čip. Ob vložitvi vloge mora biti prisoten otrok, ki je starejši od osem let in se zna sam podpisati.

Veljavnost izkaznic bo enaka kot doslej. Biometrična osebna izkaznica bo za otroke do dopolnjenega tretjega leta veljala tri leta, za otroke, stare med tri in 18 let, pa pet let. Za polnoletne državljane do 70. leta starosti bo veljala deset let, po tej starosti pa bo imela osebna izkaznica trajno veljavnost.

Novo osebno izkaznico bodo praviloma izdelali v petih delovnih dneh.

Nova dražja za dobrih deset evrov

Biometrična osebna izkaznica bo od dosedanje dražja za dobrih deset evrov. Izkaznica za otroke do tretjega leta starosti bo stala 22,27 evra, za otroke med tretjim in dvanajstim letom dobrih 24, za najstnike med 12. in 18. letom slabih 25 evrov. Za trajno izkaznico ali z veljavnostjo deset let pa bo treba odšteti slabih 30 evrov. Osebno izkaznico bodo praviloma izdelali v petih delovnih dneh.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh