Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove smernice za poučevanje na daljavo na cerkvenih univerzah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 08. 2021 / 09:16
Oznake: Cerkev, Družba, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.08.2021 / 09:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove smernice za poučevanje na daljavo na cerkvenih univerzah
Teološka fakulteta v Ljubljani FOTO: Tatjana Splichal

Nove smernice za poučevanje na daljavo na cerkvenih univerzah

Vatikan je objavil nova priporočila za študij na daljavo na katoliških univerzah po vsem svetu.

Kongregacija za katoliško vzgojo v dokumentu vse cerkvene fakultete in univerze spodbuja, naj se »ustrezno opremijo z novimi tehnologijami in razvijajo oblike sodelovanja, skupnega raziskovanja ter skrbijo za strokovno in pedagoško kakovost,« kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisali v včeraj objavljenih navodilih. Dokument ponuja smernice in pravila za uporabo leta 2018 izdane apostolske konstitucije Veritatis Gaudium o katoliških visokih šolah. Ta med drugim vsebuje prilagoditve evropski visokošolski reformi bolonjskega procesa.

Dokument ponuja smernice in pravila za uporabo leta 2018 izdane apostolske konstitucije Veritatis Gaudium o katoliških visokih šolah.

V dokumentu je poudarjeno, da se izobraževanje in formacija udejanjata s pomočjo treh dejavnikov: poučevanja, spremljanja in vrednotenja. Na podlagi teh dejavnikov se pri posameznem predmetu lahko izvajajo tri oblike poučevanja: neposredno, posredno in mešano.

V osnovi naj bi poleg oblik izobraževanja, ki zahtevajo navzočnost študentov, kot so recimo predavanja in osebne konzultacije, na visokošolskih ustanovah odslej v večji meri nudili tudi digitalne formate, recimo interaktivna spletna predavanja in video konference, da bi malce olajšali osebne stike med študenti in profesorji. Poleg tega naj bi bile knjižnice in podatkovne baze študentom na voljo tudi prek spleta. Kot ciljna skupina so v dokumentu navedeni tudi študentje, »ki se posvečajo kontemplativnemu življenju« in torej bivajo v samostanu.

Papeška lateranska univerza v Rimu FOTO: Vatican Media

Dokument stopi v veljavo prvi dan akademskega leta 2021-2022

Novi dokument sta 13. maja, na praznik Gospodovega vnebohoda, podpisala kardinal prefekt Kongregacije za katoliško vzgojo Giuseppe Versaldi in njen tajnik nadškof Angelo Vincenzo Zani. V veljavo bo stopil prvi dan akademskega leta 2021-2022 ali akademskega leta 2022, glede na koledar na različnih območjih.

Besedilo je razdeljeno na tri dele: preambulo, uvodna izhodišča in norme, v dodatku pa so navedeni še dokumenti, ki jih dikasterij zahteva za odobritev načina poučevanja na daljavo. Od objave apostolske konstitucije Veritatis Gaudium imajo namreč cerkvene fakultete in univerze možnost, da po predhodni odobritvi dikasterija pripravijo študijske programe, pri katerih del predmetov lahko izvajajo tudi v obliki poučevanja na daljavo.

Cerkveni študiji se ne morejo omejiti zgolj na prenos znanja.

Fakultete pa ne smejo pozabiti, da »se cerkveni študiji ne morejo omejiti zgolj na prenos znanja, usposabljanja, izkušenj ... ampak morajo pridobiti nujno nalogo razvijanja intelektualnih sredstev, ki bi jih lahko predstavili kot vzorce delovanja in mišljenja, ki so primerni za oznanjevanje«. Znanstveno delo študenta cerkvene fakultete torej ni omejeno zgolj na dokončanje študijskega programa, temveč mora ob tem tudi »razširiti obzorje formacije« z navzočnostjo pri predavanjih in seminarjih, udeležbo na vajah, z zasebnim študijem, osebnim delom, pripravo elaboratov, dejavno udeležbo, raziskovanjem in pastoralnim delovanjem«.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh