Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novele Iva Andrića

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 05. 11. 2019 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2019 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novele Iva Andrića

Založba Beletrina je izdala knjigo Iva Andrića Na sončni strani, ki obsega sedem novel.
Knjiga Iva Andrića Na sončni strani obsega sedem novel: Zanos in trpljenje Toma Galusa, Na sončni strani, Postružnikovo cesarstvo, V celici št. 115, Skušnjava v celici št. 38, Jelena, ženska, ki je ni in Prekleta zgodovina.

Vse so bile napisane v tridesetih letih 20. stoletja in spadajo v Andrićevo zgodnjo prozo. Nekatere so bile za časa njegovega življenja že objavljene v različnih zbirkah kratke proze, druge so ostale v zapuščini.

Vse povezuje tematika ujetništva. Glavna oseba zgodb je Toma Galus, ki na začetku 20. stoletja pride v Trst. Ne da bi kaj zagrešil, se znajde v zaporu. Avtor spremlja trpljenje nesrečnega mladeniča v več različnih celicah; vse, kar se mu zgodi, hkrati preplavljajo spomini na njegovo preteklo življenje in svobodo. Na ozadju dogajanja nastaja freska avstro-ogrskih mest na začetku prejšnjega stoletja.

Ivo Andrić

Ivo Andrić (1892–1975), balkanski Homer, književnik in diplomat, je leta 1961 dobil Nobelovo nagrado, za katero je tisto leto kandidiral tudi J. R. R. Tolkien. Začel je kot pesnik in nadaljeval kot prozaist. V mladostnem obdobju je napisal vrsto novel in kratkih zgodb.

Njegova najbolj znana dela so o zgodovini Bosne: romani Most na Drini, Travniška kronika in Gospodična, pa tudi daljša pripoved Prekleto dvorišče.

Po mnenju mnogih literarnih zgodovinarjev so njegova dela izvrsten prikaz »Orienta v Evropi«, ki si ga lastijo Srbi, Hrvati in Bošnjaki.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh